De woning verduurzamen, samen met de buren kan wel eens voordelig uitpakken. In de bieb vertelt Jan Tessel ecoloog/Ir., hier van alles over.
De woning verduurzamen, samen met de buren kan wel eens voordelig uitpakken. In de bieb vertelt Jan Tessel ecoloog/Ir., hier van alles over. (Foto: Pixabay )

Info-avond verduurzamen woningen samen met de buren

VOLENDAM - Ecoloog, ir. dhr. Tessel; spreekt zaterdag 14 maart in de bibliotheek Volendam over het verduurzamen van de woning. In het specifiek over gasgebruik, stookgedrag, en suggesties voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een warmtepomp, warmtepanelen, gordijnen enzovoort. In de gemeente Edam-Volendam wordt er al meerdere jaren een dienstverlening aangeboden als het maken van warmtescans in woningen. De Monnickendamse adviseur Jan Tessel (ecoloog/Ir. Wageningen) komt in de wintermaanden bij mensen thuis en inventariseert dan de situatie omtrent het gasgebruik. Dit gebeurt door het maken van warmtescans. Dhr. Tessel vertelt belangstellenden graag over de voordelen van het verduurzamen. Tevens geeft hij informatie over groepsaanpak bij warmte-isolatiescan per huizenblok. Dat levert samen met de buren een mooi voordeel op.

Groepsaanpak verduurzamen woningen levert veel financieel voordeel op

Om de dienstverlening op het gebied van warmtescans effectiever te maken wordt er vanaf dit voorjaar ook de 'groeps-aanpak' bij warmtescannen aangeboden. Dit houdt in dat buren gezamenlijk zich kunnen melden bij Jan Tessel, info@Energie-Waterland.nl , als zij met drie of meer in gelijksoortige huizen aan het verduurzamen willen beginnen. Per woning wordt er dan in het voorjaar een korte inventarisatie gemaakt en dan wordt er in de volgende winter in alle woningen gelijktijdig een warmtescan uitgevoerd.

Warmtescan

Binnen en buiten de woning worden vijftien tot twintig warmtebeeldfoto's (met een dure FLIR-E4 camera) gemaakt en die worden naderhand per e-mail toegezonden. De beelden worden dan ook voorzien van commentaar omtrent de aanpak van na-isoleren en/of suggesties voor bv warmtepomp, warmtepanelen, stookgedrag, gordijnen enzovoort.

Aanpak

Met deze aanpak worden de bevindingen over de isolatie conditie van de woningen nog exacter, de onafhankelijke adviezen nog breder en wordt het prijskaartje per woning lager. Per woning wordt er in voorjaar € 30,00 gevraagd voor de inventarisatie, en voor de scan in de winter is het dan nog €30,00.

Financieel voordeel

Buren kunnen gezamenlijk als groep optrekken en gezamenlijk installateurs en vaklieden inschakelen naar eigen inzicht. Dit kan vrij zeker leiden tot een financieel voordeel voor alle betrokkenen.

Meer info via energie-waterland.nl

Boek kopen

Tessel: "Ik zal op 14 maart aanwezig zijn in bibliotheek van Volendam om bewoners te woord te staan om woningen te gaan verduurzamen. Ik help mensen met warmtescans van de woning in wintertijd en met adviezen op basis van Analyse en Inspectie van de woning en gasgebruik in zomertijd. Tussen 10.00 en 16.00 uur kan men met hem overleggen hoe als groep van dit aanbod gebruik te kunnen maken. Tevens is er dan gelegenheid om Tessel zijn boek te kopen á € 8,00, geschreven op basis van 300 huisbezoeken en warmtescans sinds 2014.