Bibi (10) eerste kinderburgemeester Waterland

Vervolg van de voorpagina

Waarom Bibi zich verkiesbaar heeft gesteld als burgemeester? "Ik kan heel goed zeuren en ik ben heel nieuwsgierig, dat is denk ik goed als kinderburgemeester." Zeuren verklaart ze nader: "Dat ik dan denk dat we iets met z'n allen samen kunnen oplossen, een probleem bijvoorbeeld zoals zwerfafval. En dan kan ik daarover 'doorzeuren'. Eigenlijk bedoel ik: praten erover met andere mensen en kinderen zodat we daar samen iets aan kunnen doen. Ik vind bijvoorbeeld de steeg hierachter mijn huis heel vies!"

Kinderklimaattop

Bibi is dus duidelijk begaan met het milieu. Haar hoofddoel tijdens haar burgemeesterschap is dan ook een kinderklimaattop organiseren. Een wedstrijd tussen de bovenbouwen van alle basisscholen, wie het beste idee heeft. "Een wedstrijd werkt het beste", zegt Bibi. "Want dan doen kinderen echt hun best." Het idee van de klimaattop was er niet meteen. "Ik wist eerst niet dat ik ook echt zelf mee mag denken over dingen als kinderburgemeester. Dat is wel leuk, maar ook lastig. Ik heb mij aangemeld omdat het mij heel leuk lijkt om bij de Sinterklaasintocht aanwezig te zijn als kinderburgemeester en bijvoorbeeld bij de Koningsspelen. Toen ik hoorde dat ik ook echt iets mocht bedenken om iets goeds te doen voor de kinderen uit gemeente Waterland dacht ik 'o jee, wat moet ik nu verzinnen?'. Een sponsorloop voor het goede doel voor kinderen in het buitenland, die het slechter hebben dan wij in Nederland wil ik heel graag ook organiseren. Of een sportevenement. Want ik ben gek op paardensport en skiën, en ik wil altijd winnen. Maar, het idee moest wel iets origineler zijn bedacht ik mij, vooral om te kunnen winnen bij de verkiezingen voor kinderburgemeester!"

Origineler

Zodoende kwam Bibi, na wat internet-onderzoek op het idee van een kinderklimaattop in Waterland. "Dat is wel erg leuk als ik dat voor elkaar kan krijgen, natuurlijk samen met alle kinderen van mijn school. Het is belangrijk dat we beter omgaan met het milieu, daar horen we veel over in het nieuws en op school."

Kennismaken gemeente

Binnenkort gaat Bibi dan ook bezoek naar het gemeentehuis om kennis te maken met het college en de gemeenteraad. De raadsleden willen Bibi en de andere kandidaat-kinderburgemeesters ontmoeten en met ze in gesprek. Met het instellen van de functie van kinderburgemeester verwacht de gemeente dat kinderen een sterkere band krijgen met de gemeente en de Waterlandse samenleving, maar ook andersom is het doel meer betrokkenheid van de gemeente(politiek) bij de jeugd.

Installatie

De officiële installatie van Bibi als kinderburgemeester is naar verluidt maandagochtend 9 maart op school de Blauwe Ster in Monnickendam. "Ik ben niet heel zenuwachtig, maar ben heel benieuwd naar de ketting. Welke kleur deze is. Misschien is het wel een roze! O nee, een echte is natuurlijk zilver", vertelt Bibi. Toch zou de ambtsketen van de kinderburgemeester wel eens wat kleurrijker kunnen zijn dan de ambtsketen die momenteel wordt gedragen door Sicko Heldoorn. Twee Waterlandse kunstenaressen hebben de keten ontworpen.

Kleurrijke ambtsketen

De gemeente wil nog niet teveel onthullen, maar de ambtsketen voor de kinderburgemeester belooft kleurrijker te zijn dan de originele ambtsketen. Bibi glundert van oor tot oor, na dit nieuws. De redactie mag halverwege het jaar nog een keer op bezoek komen om te kijken hoe het haar afgaat als kinderburgemeester. "Ik heb veel zin in het komende jaar met alle activiteiten!"