Boeren, ouders en buitenlui

De Koning zei over zijn zeer korte vakantie in Griekenland en ik citeer uit de kranten: ‘Dat is wellicht ongelukkig geweest.’ Toen bood hij het Nederlandse volk, ons dus, zijn oprechte excuses aan. ‘Wel betrokken en niet onfeilbaar,’ zo besloot hij. Dus je kan wel betrokken zijn bij iets, maar daarbij niet onfeilbaar, althans, zo interpreteer ik dat.

Ik vind het een openbaring: betrokken zijn en niet onfeilbaar. Dat zou, en ik zeg het heel voorzichtig en zo bedoeld, kunnen inhouden dat je vooraf de consequenties van je onzorgvuldig handelen niet hebt overzien en stug bent doorgegaan met een handelwijze die volstrekt onjuist was dan wel zou kunnen zijn.

In de krant van afgelopen vrijdag lees ik dat minister Schouten volledig de plank had misgeslagen met de kalverfraude. Volgens haar kon ze niet anders dan melkveehouderijen op slot zetten. Dat zal voor die boeren en hun gezinnen een behoorlijke impact hebben gehad, en nog wel hebben, schat ik zo in. De minister vermoedde dat er frauduleus gehandeld werd. Het gaat om het woord ‘vermoedde’. Een wellicht ongelukkige uitdrukking, of toch niet? Zij is immers betrokken bij de boeren…?

Maar inmiddels weten we dat als je betrokken bent je toch onfeilbaar kan zijn. Zo vond de rechter ook: bij een vermoedde kun je niet zomaar de melkveehouderijen besmeuren met onjuiste aantijgingen. Excuses werden dan ook door de minister aangeboden en ze vond dat claims ingediend konden worden. De consequenties van haar handelwijze kennelijk niet goed overziend hebbende.

Het is een trend aan het worden: excuses aanbieden, al dan niet oprecht gemeend. Ook je betrokkenheid tonen en toch menen dat je onfeilbaar bent. Dat is bij de Belastingdienst al jaren het geval. Ouders zijn in de afgelopen jaren de dupe geworden, wat schrijf ik nu toch? De dupe geworden; ze zijn het moeras ingetrapt, zo diep mogelijk. Er was vermoedde, daar is het woord weer, van frauduleus handelen. De Belastingdienst toonde zich betrokken, maar werd toch als onfeilbaar bestempeld.

. Wees op uwe hoede!