Magere Hein klopt op de deur.
Magere Hein klopt op de deur. Foto: Ria Houweling Bouwman

Geen dodendans Allerzielen in Monnickendam

MONNICKENDAM - 14 jaar op rij, vanaf 2006, heeft Magere Hein op 2 november met een grote groep volgers de Dodendans gedanst door de straten van Monnickendam voor de Allerzielentocht. Corona belet het doorgaan van de 15e editie van deze tocht, die voor 2 november aanstaande gepland stond.

Met de opvoering van de middeleeuwse dodendans laat men in Monnickendam zien dat doodgaan en gedenken voor mensen uit ieder gezindte geldt.

Indrukwekkend

Het is daarmee een indrukwekkende verbeelding van dit allermenselijkste gegeven: de overgang van leven naar dood. En inmiddels ook een bijzondere en traditionele gedenking.

15de maal

Dit jaar zou dat voor de 15e keer gaan gebeuren. En nét in het jaar waarin aan het gedenken van de doden een extra behoefte bestaat, kan de tocht niet doorgaan vanwege de strenge coronamaatregelen.

Genootschap

Graag had de organisatie de buurt- en stadsgenoten die dit jaar overleden zijn, waarvan enkelen ook aan het vermaledijde coronavirus, in gedachte willen eren.

Dit moet helaas worden uitgesteld tot een volgende keer. Het Middeleeuws Genootschap Monnickendam hoopt dat volgend jaar op 2 november de Allerzielentocht gewoon doorgang kan vinden.