Hitte afkoeling

Een groot deel van Europa wordt door de hitte en het coronavirus lam gelegd. Code oranje – die code geldt overal voor. De mens is helaas verworden tot een martelaar in het menselijk leven – daarnaast ook nog eens bevangen door de hitte van de zonnestralen.

Demonstraties, rellen, in grote getalen naar prettige plekken, massa’s mensen oppakken en in elkaar ranselen (Wit-Rusland), Beiroet bijna van de kaart verdwenen (menselijk falen), lekker de Tweede Kamer uitlopen om maar niet te hoeven stemmen voor een beter salaris van de zorghelden (het geld blijkt op te zijn), we gaan in het toch al bestaande economische moeras langzaam ten onder en… ik gooi het maar even op één grote mesthoop (daar komt gedonder van met vrouw Schouten). Maar het is wel realiteit en het is ernstig. Van hitte komen we af, van het coronavirus niet, denk ik. Misschien zijn we door corona oververhit geraakt en hebben we afkoeling nodig, forse afkoeling. Maar het blijft warm.Het RIVM, afgelopen maanden volop bekend geworden door het virus, heeft de afgelopen weken het Nationaal Hitteplan in werking gesteld; daar kregen we bericht van via de media. De temperatuur was de afgelopen weken dik boven de dertig graden. Dan denk je alleen nog maar aan die ouderwetse winters. Je wilt onderduiken in een koelcel dan wel een diepliggende kelder. En omdat je geen benul hebt van hoelang de hitte voortduurt, wordt je uiteindelijk gevonden door reddingswerkers, maar pas na een nl alert, op verzoek van familieleden. Tot verbazing van de reddingswerkers vinden ze gelijk ook al je vrienden, bijna bevroren of uitgedroogd. Met een koelbox ging ik boodschappen doen en sloeg daarbij de warme bakker over. Daarna kocht een cabrio, kon ik nog eens lekker uit m’n dak gaan, daar had ik geen rel voor nodig. In de ijswinkel kreeg ik een leeg flesje mee: “Voor het gesmolten ijs, heeft u gelijk melk,” zei de winkelbediende, servicegericht als hij was.

Tergend langzaam komen we in een woestijnklimaat terecht en laten ons voortbewegen op een elektrische kameel. We gaan op zoek naar afkoeling, nodig voor respect jegens elkaar. Ik zie een fata morgana.