De Edamse botter VN4 ligt momenteel in de loods voor restauratie.
De Edamse botter VN4 ligt momenteel in de loods voor restauratie. (Foto: aangeleverd )

Edamse botter in restauratie

EDAM/ELBURG – De Edamse botter VN4, die we vaak kunnen zien varen tijdens botterevenementen in voormalige vissersplaatsen, wordt momenteel gerestaureerd in Elburg.

Het gaat om zware houten delen van de botter die belangrijk zijn voor de stijfheid en sterkte. Het werk bouwt voort op de vernieuwing van het vlak in 2012 en 2014 en de aankoop van een stam eikenhout in 2015 om de berghouten, de lijfhouten en een aantal dekendelen te vervangen.

Restauratieplan

Eind 2019 is in samenwerking met werf ‘De Hellege’ in Elburg een restauratieplan opgesteld voor de periode 2020 tot en met 2024. In 2020, 2022 en 2024 worden, steeds in de periode van half april tot eind mei werkzaamheden uitgevoerd. Daardoor blijft het mogelijk om ook in die jaren deel te blijven nemen aan botterevenementen die vanaf begin juni tot en met eind september worden georganiseerd in verschillende voormalige vissersplaatsen aan de rand van het voormalige IJsselmeer zoals in Huizen, Harderwijk, Elburg en Kampen.

Dagtochten

Tevens blijft het daardoor mogelijk dagtochten te varen vanuit Edam en de plaatsen te bezoeken van waaruit de VN 4 heeft gevist zoals Spakenburg, Urk, Vollenhove en Hoorn.

Subsidies

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Van de Rabobank Waterland werd een bijdrage ontvangen ter compensatie van de gemiste inkomsten als gevolg van de coronabeperkingen.

Begin september

Verwacht wordt dat de werkzaamheden van dit seizoen begin september kunnen worden afgerond.