Alle rijbewijzen zeven maanden langer geldig.
Alle rijbewijzen zeven maanden langer geldig. (Foto: Pexels)

Alle rijbewijzen zeven maanden langer geldig

REGIO - De Europese Commissie heeft besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen met zeven maanden te verlengen. Dit geldt voor rijbewijzen die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen.

Tijdelijke regeling voor verlopen rijbewijs

Door de tijdelijke regeling kunnen mensen vanaf de dag dat hun rijbewijs verloopt, maximaal zeven maanden blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. Ze blijven in die periode verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden. De regeling geldt voor Nederland en alle andere EU-lidstaten.

Theorie-examen

Ook de geldigheid van het theorie-examen voor het rijbewijs is verlengd. Als de geldigheid hiervan is verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven ze tot 1 december 2020 geldig. Voor theorie-examens die vervallen in de periode van 1 juni tot 1 oktober, is de geldigheid verlengd tot 1 april 2021.

Uitzonderingen

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst. Het verlopen rijbewijs geldt ook niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.