Denksport-btw

Soms zijn er van die berichten die je opvallen en daarnaast nog onbegrijpelijk overkomen ook. Op Teletekst lees ik dat het kabinet geen mogelijkheden ziet om denksporten als dammen, schaken en bridgen vrij te stellen van btw. Clubs en bonden moeten btw betalen omdat het Europees Hof twee jaar geleden alweer bepaalde dat bridge geen sport is, vanwege het gebrek aan lichamelijke activiteit. Pure onzin. Ik weet van mensen die na het bridgen afgepeigerd thuiskomen, neerploffen op de bank en zich te goed doen aan een goed glas wijn om even op adem te komen. Ikzelf heb op een damclub gezeten. Mijn conditie- en dan heb ik het nog niet eens over de geestelijke- was zo enorm toegenomen dat Defensie besloot mij als dienstplichtige in het leger op te nemen om tot enige mate van rust te komen. Mijn buurman is een groot schaker. Als hij al geen vrouwen schaakt dan toch op zijn minst is hij met stukken bezig die op zijn massagetafel zijn terechtgekomen. Van een bevriend cardioloog weet ik dat hij in zijn schaarse vrije tijd op een kaartclub zit: Hartenjagen heeft zijn voorkeur. Vooral om even zijn hoofd leeg te maken. Begrijpelijk.

Kortom, ik begrijp niets van de argumenten van het Europees Hof. Ook begrijp ik niet waarom zij zich zo druk gemaakt hebben over btw op denksporten en evenmin begrijp ik niet waarom het kabinet er nu pas meekomt. Het kabinet heeft nog wel uitgezocht of denksporten zouden kunnen vallen onder de culturele btw-vrijstellingen, maar de staatssecretaris meldde dat de denksporten dan als immaterieel cultureel erfgoed beschouwd moeten worden. Daar heeft de staatssecretaris onvoldoende aanwijzingen voor. Ik vind dit vaag gelul.

Als er een culturele btw-vrijstelling is, waarom betalen we dan btw op een toegangskaart voor een voorstelling in een willekeurig theater. Over cultuur gesproken: ik was van de week bij de voorstelling ‘Waar gaat dat virus naartoe?’ van de bekende schrijver François Corona en uitgevoerd door toneelvereniging ‘De Flierefluiters.’ De btw was 9%. Maar dat terzijde. Niettemin… de denksporten worden per 1 januari 2022 btw-plichtig. Dat vind ik natuurlijk terug in mijn contributiebedrag.