Een bezoek aan de Speeltoren moet een spektakel zijn.
Een bezoek aan de Speeltoren moet een spektakel zijn. Foto: aangeleverd

Museum de Speeltoren wordt rigoureus verbouwd

MONNICKENDAM – Het bestuur van museum de Speeltoren in Monnickendam heeft grootse plannen voor de herinrichting van de carillonzaal van het museum. Het bezoek aan het museum moet een belevenis worden; “meer spektakel en entertainment”, vertelt woordvoerder Take Dammen. LED-schermen, animaties en dronefilms met prachtig uitzicht moeten de twijfelende bezoekers in de hal naar binnen krijgen. De verbouwingskosten zijn beraamd op 2,5 ton. “Bijna het hele bedrag is door sponsoren bijeengebracht, waaronder de Stichting Vrienden, Vereniging oud Monnickendam en diverse grote en kleine externe sponsoren. Het resterende bedrag van 25.000 euro willen we bij elkaar krijgen meteen crowdfundingsactie”.

Take Dammen: “De gemiddelde museumbezoeker is veranderd. Mensen willen entertainment en zelf wat doen. Veel toeristen of dagjesmensen twijfelen bij de ingang of ze het museum de moeite waard vinden om te bezoeken. Ik krijg steevast de vraag of de toren beklommen kan worden. Ik moet ze dan teleurstellen. De beklimming van de toren naar het carillon is te gevaarlijk. De trap is te nauw, de ladders te gammel…” De beiaardier waagt overigens nog wel redelijk vaak zijn leven, want die is regelmatig te horen als hij het meest valse carillon ter wereld bespeelt. “Risico van het vak, maar hij weet wat hij doet, maar grote groepen bezoekers kunnen helaas niet over de trap”, aldus Take.

Veel mensen besluiten vaak verder te lopen en geen kaartje te kopen voor het museum.“Dat is jammer en moet anders. Om meer publiek te trekken zullen we beter ons best moeten doen om mee te gaan in de tijd. Je ziet bij meerdere musea dat het er moderner aan toe gaat.

Lees verder op pagina 12