Juf Willemijn is een ervaren leerkracht. Maar ook zij heeft een dergelijke crisis nog nooit meegemaakt.
Juf Willemijn is een ervaren leerkracht. Maar ook zij heeft een dergelijke crisis nog nooit meegemaakt. (Foto: Han Giskes)

Vers fruit, een paraplu en een taart

MONNICKENDAM - Na twintig jaar in het onderwijs, en daarvóór negentien jaar een directiefunctie in de kinderopvang, is Willemijn van den Berg best wel wat gewend. Maar de bizarre tijden waar ze als leerkracht van obs De Gouwzee nu in zit, zoiets heeft ze nog niet eerder meegemaakt. Ook zij was daarom blij verrast met de fruittraktatie die wethouder Onderwijs Bas ten Have afgelopen maandag, De Dag van de Leerkracht, namens de gemeente Waterland langs kwam brengen.

Gemeente Waterland verrast scholen op Dag van de Leerkracht

Ook de andere tien scholen in de gemeente Waterland konden een beker vers fruit tegemoet zien. De gemeente bedankte hiermee het schoolpersoneel voor hun jarenlange werk en vooral voor hun inzet in dit jaar, dat bijna geheel in het teken staat van het coronavirus.

Flexibiliteit

Het zijn tijden die veel van de leerkrachten vragen. Flexibiliteit vooral. “Elke dag ben ik benieuwd wat er op me af gaat komen”, vertelt de 61-jarige Juf Willemijn. “Dit nieuwe schooljaar hebben we te maken met een gigantisch verzuim onder de leerlingen. Kinderen met snotneuzen die niet naar school mogen komen. Ik geef nu les in de klas en online. Daarmee heb ik een dubbele taak. Daarnaast zijn er collega’s met snotneuzen. Die zeggen: ‘Ik ga naar school, ik ben niet ziek’. Maar ook zij moeten thuis blijven. Klassen worden dan opgedeeld, want we hebben geen invalkrachten.”

Prettige verrassing

De entree van wethouder Bas ten Have was dan weer een verrassing van het prettige soort.

Willemijn: “Voor iedereen een bekertje vers fruit om ons in het zonnetje te zetten en om ons gezond te houden. Ontzettend leuk. Van onze werkgever kregen we allemaal – symbolisch – een paraplu. En ik zag ook nog ergens een taart staan.”

Waardevolle ondersteuning

Juf Willemijn ziet de Dag van de Leerkracht als een waardevolle ondersteuning, maar trekt het wel graag breder.

“Als leerkrachten doen we ons best. Maar wij niet alleen. Zo is er ook een Dag van de Secretaresse. Eigenlijk moet er een dag komen voor iedereen die zijn best doet.”


Marcel van Stigt