'Ik voelde mij als de Koningin.'
'Ik voelde mij als de Koningin.' (Foto: Pep)

Bijna honderdjarige verrast met rit in paardenkoets

MARKEN - Hemelvaartsdag 2020 zal mevrouw Luutje Kes-Schouten, op Marken beter bekend als ‘Luutje Bakkertje’ (haar vader was bakker), niet snel meer vergeten. In de morgen werd Luutje opgehaald door een koets met twee witte paarden bij verzorgingshuis ‘Evean Swaensborch’ in Monnickendam. Rond de klok van twee vervolgende zij met deze koets een ritje door naar haar geboortedorp Marken. Het schitterende weer maakte het feest helemaal compleet.

All You Need Is Love

Mevrouw Kes-Schouten hoopt volgende maand de respectabele leeftijd van honderd jaar te bereiken. Door het coronavirus zou die jubileum verjaardag in het water kunnen vallen. Dat bracht twee medewerkers van Swaensborch op het idee om een brief te schrijven naar het RTL4 programma ‘All You Need Is Love’, gepresenteerd door ‘mister love’ Robert ten Brink. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, Robert stond vorige week op de stoep om mevrouw Kes-Schouten mee te nemen. De twee zorgmedewerkers, Linda Hageman en Elly Schipper, waren ook aanwezig. Linda reed als persoonlijke begeleidster mee in de koets, om de richtlijnen van het RIVM te kunnen waarborgen.

Veel bekijks

De rit op Marken begon op het Zereiderpad, waar Luutje vanuit de taxi in de koets werd geloodst. Ter hoogte van de woning van kinderen Cees & Sijtje Aagje werd even gestopt, waarna het circus, met heel veel publieke belangstelling, richting het Kerkplein reed. Ter hoogte van jeugdgebouw ‘De Zonnewijzer’, werd de bijna honderd jarige getrakteerd op een muzikaal ‘Lang zal ze leven’, door leden van de Christelijke muziekvereniging ‘Juliana’, uiteraard in Marker klederdracht. Op het Kerkplein stond burgemeester Sicko Heldoorn van de gemeente Waterland te wachten met een bos bloemen, die haar ook een woordje toesprak. Vervolgens bracht dominee Huib Klink ook nog een klein bezoekje aan de koets, wat later bij Luutje meer indruk heeft gemaakt dan de burgemeester. Maar dat zal de nog onbekendheid zijn van de burgervader.

Op de Kerkbuurt, voor het Marker Museum, is de koets gedraaid, om de terugtocht aan te vangen. Bij de ‘Zonnewijzer’ speelden de leden van ‘Juliana’ als afsluiting het ‘Marker Volkslied’. De feestelijke rit eindigde voor de deur van Cees & Sijtje Aagje. Daaropvolgend werd Luutje weer keurig teruggebracht naar het woonadres in Monnickendam.


Afbeelding
Afbeelding