Afbeelding
(Foto: )

Doorwerkende regelaar

Het zijn onwerkelijke en vreemde tijden. Het zijn tijden die in de geschiedenisboeken komen en nimmer worden vergeten. Alhoewel, wie wist zich nog de griepepidemie van een paar jaar geleden te herinneren – het was langdurig en velen overleden aan de gevolgen. Maar nu zijn het andere tijden. Het zijn spannende tijden. Krijg ik het virus of niet?

De zon schijnt volop. En als er zon is, is er ook schaduw. In die schaduw werken mensen die we misschien niet zozeer opmerken, maar er wel degelijk zijn. Ze staan in de gangpaden of zitten gehurkt in de gangpaden. Soms zijn die gangpaden breed en zo niet, dan zijn ze smal. Ze zijn aan het werk: voor u en voor mij. Zij zorgen voor aanvulling van lege of bijna lege schappen. Zij maken zich zeer verdienstelijk, maar komen desondanks maar weinig in beeld. Dat komt omdat zij behoren tot het winkeltalent van de vitale beroepen. Als talent kom je niet direct in de picture, maar pas later… later als je opgevallen bent dan wel bent ontdekt. Nu werken ze in stilte. Als het even kan of desgevraagd maken ze een praatje of wijzen ze de locatie aan waar het product zich bevindt. Soms worden ze omver gedrukt dan wel half omver gereden door een voortgeduwde winkelwagen, waarachter een stoom afblazende klant, op zoek naar een product dat door de huidige situatie even niet in beeld is.

Zij staan bekend als winkelbediende, verkoopmedewerker, leidinggevende, teamleider, bedrijfsleider of assistenten daarvan. Ook zij werken in de frontlinie van de coronaoorlog. Zij werken elke dag weer in spanning. Elke dagen regelen ze veel: voor de klanten. In tegenstelling tot hun werkende collega’s in het vitale beroep dat ‘zorg’ heet, hebben zij geen beschermende kleding – zij hebben enkel een fel gekleurd hesje aan waarop een waarschuwing: ‘Houd anderhalve meter afstand.’

Krijgen zij applaus? Nee, want er zijn geen balkons in de buurt waarop mensen kunnen staan om te applaudisseren. Jammer. Maar nu denk ik maar zo dat al die mensen, zeg maar die doorwerkende regelaars, vol onder spanning, door de supermarkteigenaren een extra bonus krijgen van € 750, gelijk aan hun collega’s in de ons omringende landen. Dat is pas waardering! Ook zij verdienen respect!