Rineke Neppelenbroek werd vrijdag 24 april verrast met een Koninklijke onderscheiding.
Rineke Neppelenbroek werd vrijdag 24 april verrast met een Koninklijke onderscheiding. (Foto: Ella Tilgenkamp)

Lintje voor Rineke Neppelenbroek

WATERLAND - Vrijdagmorgen 24 april kreeg Rineke Neppelenbroek een telefoontje. ‘Met Heldoorn.’ De waarnemend burgemeester van de gemeente Waterland was aan de lijn. Hij deelde haar mee dat de koning haar had benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

'Een heel terechte beslissing van de koning' aldus het bestuur van Stichting Behoud Waterland (SBW).

Rineke zet zich immers al twintig jaar als vrijwilliger in voor het behoud en de versterking van de natuur, het landschap en het leefklimaat in de regio Waterland. Sinds 2008 is Rineke bestuurslid van SBW en in 2012 heeft zij het voorzitterschap overgenomen. Dat doet zij met veel energie, deskundigheid en passie. Rineke is het gezicht van SBW, een spin in het web en iedereen die zich bekommert om Waterland kent haar.

Rineke zet haar kennis en juridische deskundigheid ook in voor vele andere (bewoners)groepen die bouwplannen en ontwikkelingen in het gebied kritisch volgen. Ook op sociaal-cultureel terrein is zij actief, als vrijwilliger bij de lokale voetbalvereniging, samen met haar man als pleegouder en bij een landelijke fonds voor muziekeducatie.

Champagne

Vanwege de coronacrisis heeft Rineke de koninklijke onderscheiding nog niet opgespeld gekregen. Daarvoor wordt later nog een keer een feestelijke bijeenkomst georganiseerd, vertelde de burgemeester haar. Vrijdagmiddag bezorgden een paar mensen Rineke toch alvast een kleine huldiging bij haar thuis. Natuurlijk op gepaste afstand van elkaar, maar met champagne en taart.