Peter Eilander.
Peter Eilander. (Foto: aangeleverd)

Orgelconcert Peter Eilander Volendam

VOLENDAM - Tijdens de wintermaanden organiseert stichting orgelfonds Vincentiuskerk te Volendam orgelconcerten op het magistrale Adema-Schreurs orgel in deze kerk.
Veel orgelliefhebbers hebben in de afgelopen veertien jaar, deze concerten reeds bezocht en zijn fans geworden. Het orgel heeft dan ook een fantastische klank en is vooral geschikt om Frans-Romantische orgelmuziek over het voetlicht te brengen. Overigens kan men ook verrast worden door uitvoeringen van composities van Bach, Reger, Mendelssohn enz. Want ook deze muziek klinkt groots op dit orgel.

Op dinsdag 25 februari wordt het concert verzorgd door Peter Eilander. Als eerste werk hoort u Sonate VI, Opus 65 van Felix Mendelssohn Bartholdy. Dan volgt van Georg Friedrich Händel, Alleluia du "Messie", in een transcriptie van Theodore Dubois. Vervolgens de Marche Funèbre et Chant Séraphique, Opus 17 van Alexandre Guilmant. Vanwege Louis Vierne's 150 geboortejaar (1870-1937) het beroemde Carillon de Westminster.Van Marcel Dupré speelt Peter Eilander Allegro deciso (Final) uit Evocation, Opus 37. Tot slot volgt een Koraalfinale van de concertgever zelf.

Peter Eilander

Als concertorganist speelt Peter Eilander zowel in Nederland als in het buitenland.
Peter Eilander is dirigent van het christelijk gemengd koor Cantate Deo te Amersfoort, het christelijk mannenkoor Higgajon te Harderwijk en het christelijk mannenkoor Door Eendracht Verbonden te Werkendam.
Als docent is Peter Eilander verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten en heeft een uitgebreide lespraktijk. Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende opnamen op zijn naam staan. Peter heeft op vier cd's alle 8 orgelsonates van Alexandre Guilmant opgenomen. Naast deze sonates werden orgeltranscripties van Guilmant opgenomen uit de z.g.n. Trocadéro Livraisons. Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Tijdens het 50 jarig jubileumconcert van Cantate Deo in november 2015 werd Peter Eilander geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Locatie en tijd

Aanvang: 20.00 uur, prijs: € 6,00. Adres: Kerkepad 1, 1131 XN Volendam.