Terechtwijzing

In december van het voorgaande jaar had niemand stilgestaan bij de uitbraak van Covid-19, behalve dan onze medemens met het Chinese bloed. Niemand die stilstond bij de mogelijkheid dat een paar maanden later Nederland ook aan de beurt was. Er ontstonden nieuwe virusregels. Er kwam een intelligente lockdown. Maanden beeldtelefoon met kinderen en kleinkinderen – het was een enkele keer live, pas later dan. Kom je nu bij elkaar, ook zelden, is het oppassen voor verkoudheid jegens elkaar. Maar blijf bij de les: kleine kinderen die verkouden zijn hoeven niet altijd getest te worden, ze zijn doodgewoon verkouden.


Genoeg over corona. Nu wat vrolijkere kost. Mijn vrouw en ik traden telefonisch in contact met mijn dochter: we wilden even langskomen om wat af te geven. Geen probleem, alhoewel…

Ik parkeerde de auto en we zagen onze kleinzoon met een kleine stok de struiken in het parkje op hun donder geven. Het waarom ontging ons. Toen we uitgestapt waren liep ik op hem toe. Het gaat om de natuur tenslotte. Geen geweld en geen vernieling. Hij riep mij toe: “Anderhalve meter hè opa.” De stok, geen anderhalve meter lang, hield hij voor zich. “Kom bij me!” “Nee hoor. Je houdt geen anderhalve meter.”


Op enige afstand gaf ik hem te verstaan geen natuur geweld aan te doen. Gedwee kwam hij achter me aan het erf van zijn moeder en vader op. “Niet bij me in de buurt komen opa, ik ben verkouden.” Ook dat nog. Ik zag nu snottebellen langzaam uit zijn neus komen afzakken, waarin ongetwijfeld voldoende virussen om mij te grazen te nemen. “Ga even bij je moeder een papieren zakdoek halen en snel je handen wassen,” zei ik toen ik zag dat hij met zijn handen langs zijn neus ging. Hij gehoorzaamde.

Binnengekomen zei mijn dochter tegen mijn vrouw en mij: “Niet in de buurt van jullie kleindochter komen, zij is nogal verkouden. Mijn kleinzoon, inmiddels van zijn snottebellen verlost en zijn handen weer schoon: “Wel anderhalve meter afstand houden hè.” Hij kent het bekende riedeltje en wijst mij terecht. Daar kom ik deze tijd mee door.