Erich Dijk.
Erich Dijk. Foto: gemeente Waterland

"Krachtige gemeente middenin de samenleving”

WATERLAND – “Een robuuste, kleine, krachtige gemeente die middenin de samenleving staat”, dat is de wens van de gemeente Waterland die de eigen organisatie flink onder de loep heeft genomen nadat het proces naar een eventuele fusie was afgerond. De gemeenteraad heeft in februari besloten verder te gaan als zelfstandige gemeente en sindsdien is de organisatie volop in beweging. “Er is hard gewerkt aan onze gemeenschappelijke visie. Wat voor gemeente willen we zijn? Wat zijn de wensen van de inwoners en in dat kader is ook gekeken naar wat voor nieuwe burgemeester er past bij onze gemeente. Dit zijn vragen die we onszelf hebben gesteld, aldus Erich Dijk, die net zijn eerste maand erop heeft zitten als gemeentesecretaris.

De functie is een nieuwe uitdaging voor Dijk, alhoewel hij de gemeente op zijn duimpje kent, van 2006 tot 2019 werkte hij namelijk als griffier voor de gemeente en van 1 mei 2019 tot 1 augustus 2020 was hij strategisch adviseur. Zijn ambitie voor de komende periode in Waterland : “een robuuste gemeenteorganisatie zijn die middenin de samenleving staat.”

"Bewoners en ondernemers van a tot z bij het beleid betrekken"

Benaderbaar zijn

Dijk: “We willen veel meer interactie creëren met bewoners en ondernemers en hen veel actiever, eigenlijk van a tot z bij het beleid betrekken. Dat bekent dus meer reageren vanuit de vraag van de burger. We willen een gemeente zijn die middenin de samenleving staat en vooral benaderbaar zijn. Wat zijn de wensen van de bewoners en hoe kunnen we deze realiseren? Zo willen we in de toekomst gaan werken.”

Toegankelijkheid

Momenteel wordt er door de gemeente dan ook een burgemeester gezocht die eveneens toegankelijk en benaderbaar is, met beide benen op de grond staat en niet arrogant is. Iemand die zijn gezicht laat zien in de kernen van Waterland en die oprecht binding heeft met wat er leeft in de samenleving. Niet alleen de burgemeester moet toegankelijk zijn maar ook van de gemeenteambtenaren wordt dit verlangd. Bewoners en ondernemers willen gehoord worden, en daar werkt de gemeenteorganisatie dan ook nog meer naar toe.

Aanpak problemen

“We mogen denk ik best zeggen dat we hierin al behoorlijk op de goede weg zitten. Zo ben ik tevreden over de manier waarop we de problemen van overlast door jongeren bij de aanleunwoningen van Swaensborch hebben aangepakt."

Constructief

"We hebben alle jongeren en betreffende bewoners van Swaensborch een brief geschreven, contact gehad met boa’s en jongerenwerk en hebben samen gezocht naar oplossingen. Ook de commotie over de begraafplaatsen die niet goed onderhouden zouden worden hebben we constructief opgelost”, aldus Dijk.

Positief perspectief

“Kijken naar wat wel kan, in plaats van naar wat niet kan en altijd vanuit een positief perspectief kijken naar de situaties, dat vind ik belangrijk!"