Kapitein Steven en stuurman Juliette voor de Irene Hoeve. (Foto: Nathalie  Hennis)
Kapitein Steven en stuurman Juliette voor de Irene Hoeve. (Foto: Nathalie Hennis)

Corona zorgt voor creativiteit bij Irene Hoeve

KATWOUDE - Waar kaas en klompenmakerij Irene Hoeve in Katwoude zich tot half maart met name bezighield met internationale toeristen focussen zij zich momenteel met name op de lokale markt. Klompen schilderen, T-shirts schilderen, en de verkoop van heerlijke lokale producten.

Voorlopig nog geen toeristenbussen naar de Irene Hoeve

Vorig jaar zomer waren er op een goede dag zo een 15 a 20 bussen met toeristen die op de Irene Hoeve kwamen. Toeristen namen een kijkje in de kaasmakerij en de enthousiaste Steven liet iedereen zien hoe de oer Hollandse klompen worden gemaakt. Door corona viel dit allemaal weg en moesten Steven en Juliette creatief bezig zijn om in de picture te blijven. Zonder volle bussen met hordes toeristen richten ze zich nu met name op de lokale markt.

Westfriese stalletjes

Afgelopen april kwam Juliette, bedrijfsleidster Irene Hoeve op de facebookpagina van de Westfriese stalletjes. ‘De facebookpagina had 35.000 volgers, daar was ik van onder de indruk’ zegt Juliette. Ze zette een stalletje langs de kant van de weg en meldde zich aan. Kaas en klompen, dat sloeg aan.

‘We hebben het geluk dat er weinig stalletjes zijn in deze regio, waardoor mensen uit de buurt al snel bij ons terechtkomen. Daarnaast zijn er natuurlijk maar weinig stalletjes die klompen in hun assortiment hebben.’

Omdat het stalletje langs de weg staat trekken we ook andere mensen aan. Mensen zien het staan en komen toch even kijken wat het nou precies is als ze langsfietsen. Als ze eenmaal op het erf zijn blijven ze soms ook nog even op ons terras zitten. Een kopje koffie met eigengebakken appeltaart, een tosti met kaas uit hun eigen kaasmakerij of een eitje van de kippen die op het erf rondlopen. Lokaler kun je het niet krijgen. Ze hebben geen uitgebreide kaart, maar alles is met liefde gemaakt.

Het gemoedelijke sfeertje trekt mensen aan. Wanneer je bij Irene Hoeve zit kun je de kippen eten geven of een kijkje nemen bij het bekende varken, Charlotte.

Klompen schilderen

Klompen is nog steeds waar Irene Hoeve bekend om staat. Hier spelen ze goed op in. Het klompen schilderen met moederdag was een groot succes. ‘Men hoefde zich niet in te schrijven maar konden gewoon langskomen. Het eerste half uur was rustig, maar na een half uur kwamen ze met bosjes naar binnen. Ik denk dat we ruim honderd man in drie dagen aan de tafels hebben gehad.’ zegt Juliette.

Klompen, klompen en nog eens klompen

Ze verkopen ook klompen bij de Irene Hoeve. ‘Wanneer je op klompen loopt hoef je niet meer naar de sportschool’ zegt Steven. ‘Lopen op klompen is goed voor billen, buik en benen. Het is even wennen, maar het bewijs zie je in de zorg, waar veel zorgmedewerkers op speciale schoenen lopen, afgeleid van de klomp.’

Klompjes worden ook verkocht als geboortecadeau, waarbij de naam en de geboortedatum ingegraveerd kunnen worden. Soms worden zelfs hele kraampakketten samengesteld.

Winacties

Iedereen die wat bij de Irene Hoeve koopt maakt daarnaast ook nog eens kans op een lekker stuk kaas. Daarvoor hoef je alleen maar je telefoonnummer op de bon achter te laten. Elke maand worden alle kassabonnetjes in een mandje gestopt en daar wordt vervolgens een kassabon uit getrokken die het lekkere stuk kaas op kan komen halen.

Lees verder op pagina 3


Tegenwoordig kun je ook klompen schilderen bij de Irene Hoeve. (Foto: aangeleverd)