Emotioneel moment voor opa en oma Otten, die elkaar na drie maanden eindelijk weer vast konden houden.
Emotioneel moment voor opa en oma Otten, die elkaar na drie maanden eindelijk weer vast konden houden. (Foto: Fanny Wendt)

Opa en oma Otten na drie maanden weer herenigd

MONNICKENDAM - De afgelopen maanden is voor niemand makkelijk geweest, maar voor opa en oma Otten stond hun leven volledig op z'n kop. Daar is nu eindelijk een einde aan gekomen, opa en oma Otten zijn na drie maanden eindelijk weer met elkaar herenigd.

Het liefdevolle stel is al ruim 69 jaar getrouwd en kan geen dag zonder elkaar. Al vijftien jaar verzorgde opa Otten zijn vrouw. Elke dag duwde hij haar in rolstoel naar lunchcafé Coffee en Cacao om daar 's middags hun kopje koffie te drinken en er weer van een nieuwe dag te genieten. Geen gemakkelijke opgave, nu ook opa Otten zelf een dagje ouder wordt.

Opa en oma Otten woonden nog samen in de woning waar zij hun hele leven hebben doorgebracht, waar ze hun kinderen hebben grootgebracht en waar ze iedereen in de buurt kennen. Tot de winter aanbrak, opa Otten ziek werd en niet meer goed voor oma kon zorgen. Alsof dat nog niet genoeg was werd ook omaatje ziek. Zowel opa als oma werden met spoed in verzorgingstehuizen geplaatst. Oma kwam terecht in Purmerend en opa Oosthuizen, afzonderlijk van elkaar, vanwege corona zonder enige mogelijkheid om bezoek te ontvangen. Deuren werden gesloten en niemand wist wanneer en of ze zowel opa als oma nog te zien zouden krijgen.

In het verzorgingshuis liep oma COVID-19 op en opa kreeg inwendige bloedingen waardoor een aorta operatie nodig was.

Maar liefde overwint alles, zo ook bij opa en oma Otten. Ondanks dat ze er beide erg slecht aan toe waren hebben ze gevochten om elkaar weer te kunnen zien, vast te kunnen houden en bij elkaar te kunnen zijn. Na drie emotionele maanden, waar opa en oma elkaar elke dag belde, zitten ze eindelijk samen in het verzorgingstehuis in hun eigen dorp Monnickendam. Nog wel ieder op een aparte kamer, maar wel met de mogelijkheid om elkaar in ieder geval een paar uur per dag te kunnen zien.

Afgelopen februari speechte opa nog dat hij hoopte in ieder geval hun 70-jarig huwelijk te kunnen vieren, 'Het is nog een heel jaar, maar al moeten we over oceanen, mijn streven is om dat te halen.' waren zijn letterlijke woorden. Het onafscheidelijke, nog steeds smoorverliefde stel heeft een doel voor ogen waar ze naartoe leven, en in de tussentijd genieten ze nog elke dag van elkaar. Hun liefde is ontzettend sterk en ze zijn vastbesloten geen dag meer zonder elkaar te willen zijn.


Tekst: Marcella Korver


Opa en oma Otten zijn blij als een kind dat ze weer bij elkaar zijn.