Bespreking bij het Mirrorpaviljoe.
Bespreking bij het Mirrorpaviljoe. (Foto: )

Nieuwe bijeenkomst Huis aan het Water

MONNICKENDAM - Nazorgcentrum Huis aan het Water in Katwoude is er voor iedereen die met de diagnose kanker te maken heeft en daarbij informatie, advies, steun of professionele hulp kan gebruiken om een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te behouden en op te bouwen.

Door de coronacrisis was Huis aan het Water sinds half maart fysiek gesloten, maar ze waren er wél voor mensen die met kanker te maken hebben. Er is snel geschakeld met professionals en vrijwilligers om te kijken hoe zij zo optimaal mogelijk konden ondersteunen middels videobellen en telefonische gesprekken.

Inmiddels wordt het Huis voorzichtig weer bezocht, maar in kleine groepjes en voornamelijk buiten.

In 2019 is Huis aan het Water het project geïntegreerde netwerkzorg oncologie in de regio Zaanstreek/ Waterland gestart. Voor dit project komen diverse professionele zorgaanbieders zoals oncologieverpleegkundigen, thuiszorgorganisaties, ziekenhuizen, huisartsen, diëtisten, psychologen en fysiotherapeuten samen met informele zorginstellingen zoals inloophuizen en nazorgcentra en ervaringsdeskundigen. Zij maken kennis met elkaar, leren van elkaar en zoeken verbinding met als doel kwalitatief goede (na)zorg te bieden aan mensen die te maken hebben met kanker. De nadruk ligt daarbij niet alleen op de medisch-technische kant van de behandeling, maar vooral op de algehele kwaliteit van leven.

Eind 2019 en in januari van dit jaar zijn er al twee zeer vruchtbare bijeenkomsten geweest en de derde was gepland eind maart, welke door de coronaomstandigheden helaas niet door kon gaan. Wel is het contact telefonisch en digitaal voortgezet. Nu er wat versoepelingen zijn met betrekking tot bijeenkomsten met een grotere groep mensen tot 30 personen, was er de wens om elkaar toch weer fysiek te kunnen zien en spreken.

Het Mirror-paviljoen, gelegen op het Hemmeland in Monnickendam, bood hierbij uitkomst. Zij hebben de grote zaal ter beschikking gesteld waarin met 30 personen met soep, broodjes, koffie en thee ontvangen werden. Voor diegene die niet fysiek aanwezig konden zijn was er een ZOOM-verbinding tot stand gebracht

De bijeenkomst werd geopend en begeleid door Michel Daenen, projectmanager van het bovengenoemde project.

Het eerste onderwerp was een vraag welke door alle aanwezigen werd beantwoord: Wat heeft Corona bij jou als meest indrukwekkende emotie te weeg gebracht? Dat leverde schrijnende verhalen op over de beperkingen van zorgverlening aan mensen die de zorg juist zo hard nodig hebben.

Daarnaast hebben is er met elkaar gekeken naar een film over 3 ervaringsdeskundigen waarbij duidelijk werd hoezeer het leven op zijn kop komt te staan na de diagnose kanker, niet alleen voor de patiënt maar ook voor hun naasten en hoe belangrijk het is steun en hulp te ervaren op de juiste momenten en door de juiste zorgverleners.

Huis aan het Water bedankt het Mirror-Paviljoen waardoor deze fysiek bijeenkomst kon plaatsvinden.