Golfsoep

Toch maar even voor de zekerheid de wiki geraadpleegd… negentien betekenissen. Dat is nog al wat voor een eenvoudig woord van vier letters. Maar misschien hoort dat wel bij kleine Nederlandse woorden: veel betekenissen.

Golf – het is onder meer een natuurverschijnsel. Lichtgolven, geluidsgolven, een golf op het water, maar ook een hittegolf. En dat gaat nu gebeuren dan wel is aan het gebeuren. Deze week werd de aankondiging gedaan door de weerkundigen. In de weerbeelden zag je het aankomen, de hitte straalde in figuurlijke zin van het beeldscherm af toen de vooruitzichten werden besproken. Hoe vrolijk kunnen die zijn? Toekomstweer. Zon gaat stralen en warmte dan wel hitte afgeven. De radiatoren gaan uit, voor zover ze nog aanstonden. De airco’s gaan op standje ‘optimaal’. De tuinstoelen in ligstand. De zonnebrandcrème bij de hand. Misschien toch maar een poging wagen om met weinigen bij het strand te komen – het zand is heet aan de voeten, maar het water geeft verkoeling, en dan is een golf weer lekker als die het lichaam overspoelt.

Op het terras, in de schaduw én uiteraard op anderhalve meter afstand, een gekoeld drankje nemen, bakje nootjes erbij en met de zoute mond nog maar een bestelling doen. Relaxtijd voor hen die niet hoeven te werken. Vliegen naar de Costa’s is uit den boze, maar totaal overbodig – het is met dit fraaie zomerweer goed toeven in eigen land. Er zijn er die toeren, in een cabrio Golf. Er zijn er die op de fiets stappen en met golvend haar kilometers trappen om flink zwetend al dan niet bij een doel te komen: het terras. Anderen slaan telkens een balletje weg op een golfveld en bespreken in hun netwerk de verloren zaken van de afgelopen maanden; misschien ook wel de toekomstverwachtingen. Zijn die rooskleurig? Op de talloze campings onder de felle zon een prachtig partijtje minigolven met de complete kampeerfamilie. Geduld daarbij is een schone zaak.

Terwijl de golven op zee zich met enig lawaai naar de kust bewegen, zit ik alleen op een terras bij de golfclub en vraag de ober of hij mij nog een kom erwtensoep komt brengen.