Laura Kleisen Meij en zoontje Bobby.
Laura Kleisen Meij en zoontje Bobby. Foto: Rodi Media/SZ

Boekenpakketjes als Sintcadeau voor kinderen die ‘extraatje’ verdienen

MONNICKENDAM – De feestdagen komen er weer aan, leuk, maar voor veel mensen ook reden tot zorg omdat niet iedereen zijn of haar kinderen makkelijk cadeautjes kan geven in deze dure maand. Laura Kleisen Meij van de minibieb uit de Oranjewijk in Monnickendam bedacht hier iets op: “Omdat ik voor mijn mini bieb de afgelopen periode zoveel mooie boeken heb ontvangen besloot ik om een deel van de boeken weg te geven in de vorm van Sint-cadeaupakketjes voor kinderen van ouders die het niet zo breed hebben.”

Laura zette de actie onlangs op Facebook en kreeg direct al een aantal enthousiaste aanmeldingen en tevens berichten van mensen die graag nog wat boeken of kleine cadeautjes willen schenken. “Fijn dat er zo goed op de actie gereageerd wordt. Ik vind het erg belangrijk dat kinderen lezen, mijn twee kleintjes Bobby (3) en Bram (6) zijn ook dol op lezen en lopen altijd enthousiast naar de voordeur als we weer nieuwe aanvoer krijgen voor de bieb!”

Lezen belangrijk

“Ik vind dat ieder kind de kans moet krijgen om te kunnen lezen, dit kan natuurlijk door boeken te lenen in de bieb, daar zijn goede voorzieningen voor maar, laten we eerlijk zijn, het is ook leuk om de kleintjes een cadeautje te kunnen geven met de Sinterklaasavond, zeker nu de feestdagen er de komende periode toch anders uit komen te zien vanwege corona. Daardoor vallen veel reguliere activiteiten weg, ook voor de kinderen.”

Niet oordelen

Laura geeft aan dat mensen zich gewoon kunnen aanmelden als ze denken in aanmerking te komen voor een pakketje. “We leven in een rare tijd. Vanwege corona zijn veel mensen hun baan kwijt of hebben minder inkomsten. Ook kunnen er andere redenen zijn. Daar hoeven we niet over te oordelen. Niet iedereen kan cadeaus kopen voor zijn of haar kinderen in december. Ik probeer dit ook aan mijn kinderen mee te geven. Niet iedereen heeft hetzelfde inkomen en het is mooi om iets goeds te doen voor een ander. Mensen hoeven zich niet te schamen als ze zich opgeven. Ik vraag dan ook of mensen niet willen schromen zichzelf en hun kinderen op te geven voor deze actie. Dit mag door een mail te sturen naar de redactie van Ons Streekblad via redactie.osb@rodi.nl.

Extra hulp

Laura kan ook nog wel wat hulp gebruiken met de actie. “Ik heb al behoorlijk veel nieuwe en mooi gebleven tweedehands kinderboeken en wat kleine cadeautjes gehad. Maar nieuwe stickervellen, wat kleurpotloden of kleine andere cadeautjes zijn uiteraard ook welkom zodat we mooie pakketjes kunnen maken voor de kinderen bij wie het goed terecht komt!” “Laten we proberen zoveel mogelijk kinderen die het verdienen te helpen aan een boekenpakketje. Hier worden ze blij van en het is goed om daardoor het lezen te stimuleren!”, aldus een enthousiaste Laura. Aanmelden kan tot en met 19 november.

Laura en haar mini bieb

Anderhalf jaar geleden startte Laura met een mini bieb bij haar in de voortuin. "Geen idee waar het fenomeen vandaan komt, ik was een van de eersten en later zag je er steeds meer bijkomen. De bieb is aangemeld op www.zwerfboek.nl,een heus zwerfboekstation zoals dit wordt genoemd. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen en kinderen in het algemeen lezen. Ben niet zo van de I Pad en de tv. Ik ben zelf ook dol op lezen en in het kastje is voor elke leeftijd wat terug te vinden in de bieb. Het thema 'Sint' komt eraan dus de komende tijd kan je daarover veel vinden. Kom lekker snuffelen op de Emmastraat 7! Een praatje maken mag, maar hoeft niet. Ik vind het heel gezellig en word er erg blij van als mensen in mijn boeken kastje staan te snuffelen!”