Erigone Koolen bij de warmtepomp in haar huis.
Erigone Koolen bij de warmtepomp in haar huis. Foto: Evert Ruis

Gemeente stimuleert verduurzamen woning

REGIO – Bij alle huishoudens in Waterland en Edam-Volendam viel deze week een brief van de wethouder op de mat met een voucher van 70 euro om deze te verzilveren en hiervoor energiebesparende producten voor aan te schaffen. De gemeentes willen woningeigenaren die toch al van plan waren een (kleine) verbouwing op poten te zetten een steuntje in de rug geven en stimuleren om eens na te denken over energiebesparende maatregelen in en om het huis. Dit is een kleine voorbode op de doelen die zijn gesteld om te werken aan een duurzame toekomst. De eerste voucher werd maandag symbolisch uitgereikt door wethouder Astrid van de Weijenberg aan mevrouw Erigone Koolen uit Zuiderwoude. “Ik ben ontzettend blij met de voucher en vindt het een positief geluid van de gemeente.”

"70 euro is een beetje maar het gaat om de boodschap"

Koolen vindt duurzaamheid een belangrijk thema. “Daarom hebben mijn man en ik een aantal jaar geleden al gekozen om een 300 liter zonneboiler-warmtepomp met tapwaterondersteuning in ons huis te installeren. Deze zorgt ervoor dat we minder co2 uitstoten en dus op een duurzamere manier ons water kunnen verwarmen. Dit is voor ons belangrijk om op een positieve manier proberen om te gaan met het milieu. Je wilt de wereld toch goed achterlaten voor je kinderen en kleinkinderen! Daarom zijn we ook aan de slag gegaan met het isoleren van onze Bed en Breakfast. Momenteel staat op onze planning om onze woonkamer en slaapkamer van onze eigen woning en theetuin ‘t Einde extra te gaan isoleren en dan met name onder de vloer. Uiteraard is 70 euro maar een klein bedrag en red je het daar lang niet mee. Maar het gaat om de boodschap denk ik zo. Wij wilden toch al verder met het onder handen nemen van het huis en op deze manier verduurzamen, dus de voucher is een mooie bijkomstigheid!”

Motivatie

Volgens wethouder van de Weijenberg moeten de inwoners van Waterland de voucher zien als een mooie motivatie die bewustwording kan creëren rondom het thema verduurzamen. "Enkele inwoners zijn al zeer positief en zien het zitten om te verduurzamen en dit op een grootse manier aan te pakken. Voor hen zou het bijvoorbeeld interessant zijn om te kijken naar de collectieve acties die de komende periode gaan lopen.” Samen inkopen kan behoorlijk schelen op de prijzen. Uiteraard is dit niet (meteen) voor iedereen weggelegd, maar kleine stapjes kunnen al een verschil maken. "Goed isoleren is stap 1 en kleine besparende maatregelen zoals tochtstrip en ledlampen kunnen al een beetje helpen!

"Bewustwording creëren rondom verduurzamen"

En als je toch gaat verbouwen, denk dan alvast eens na of het niet slim is toch bijvoorbeeld alvast een inductie kookplaat te laten plaatsen met het oog op de toekomst omdat deze gasloos is en gasloos verwarmen (aardagsvrij) is een van de doelen voor de gemeenten op de lange termijn!” Meer informatie via winstuitjewoning.nl