Afbeelding

Godin op het dak

Zodra Corona ons niet langer in haar greep houdt zullen de gidsen van de Historische Vereniging u graag weer meenemen op een stadswandeling. Zo lang dat niet het geval is, moet u het doen met ons periodiek “Oud Alkmaar” en deze wekelijkse column. Maar ook zonder gids valt er het nodige te zien. Richt uw blik eens hoger langs de gevels en eindig bij de nok van het dak.

Bewonder de zogenaamde piron, kleine kunstwerkjes uitgevoerd in keramiek, lood of zink die zijn aangebracht op het punt waar meerdere vlakken van het dak bij elkaar komen. Waar u ook loopt, langs de grachten, over de Mient of het Waagplein, in Alkmaar vindt u een scala aan dakversieringen. Kenners beweren dat Alkmaar hierin uitblinkt. Sommige ornamenten zijn net kleine kasteeltjes met sierlijke kartelrandjes; andere eindigen in een dunne naald met daarop een al of niet opengewerkt bolletje.

De meest bijzondere piron staat op het dak aan het Verdronkenoord 24. Voorzien van haar attributen zoals de lans en het schild met daarop het hoofd van Medusa afgebeeld, kijkt Pallas Athene uit over de gracht: Godin van de strijd en wijsheid, beschermgodin van kunstenaars en handwerklieden. Na een verbouwing in de jaren negentig van de vorige eeuw heeft zij zich hier, na een verblijf in de Monumentenloods van de gemeente, een plek verworven.

Speurwerk op Wikipedia leert dat Pallas Athene ook Athene Hygieia wordt genoemd. Godin van heldere hemel en zuivere lucht, godin die ziekten afweert en gezondheid brengt. Konden we haar maar inzetten als medicijn om het coronavirus te bestrijden, zodat onze gidsen u eindelijk weer kunnen vergezellen op een wandeling langs bezienswaardigheden.


Ans Hagenbeek, HVA