Afbeelding

Altijd zoeken naar nieuwe wegen

In deze tijd van ongekende vluchtigheid is de Historische Vereniging Alkmaar een baken van rust. Er zijn dingen die komen en gaan, maar de HVA bestaat al sinds 1925 en is bepaald niet van plan te stoppen met haar activiteiten. Eén van die activiteiten betreft de uitgave van het tijdschrift Oud Alkmaar, dat sinds 1975 wordt uitgegeven.

In de eerste editie van oktober 1975 schrijft toenmalig voorzitter Schilstra: ‘De wetenschap dat Alkmaar alleen leefbaar is met behoud van een levende binnenstad, waarin de charme van het verleden bewaard blijft, doet ons meer vóóruit dan achteruit zien. Het verleden een toekomst helpen geven vergt een jonge en geen oude vereniging. Jong zijn wil zeggen dat naast het doen voortleven van de verenigingstradities steeds nieuwe wegen gezocht moeten worden.’

Oud Alkmaar is van wetenschappelijk niveau, maar ook prettig leesbaar. De redactie wordt al jaren gevormd door ‘zwaargewichten’ als het om historisch erfgoed gaat. Dit jaar zijn dat Carly Misset, Lisa Oskamp en Cery Baars met natuurlijk Joost Cox als hoofdredacteur. In voorgaande jaren zie ik ook beroemde namen terug als Harry de Raad, Sandra de Vries, Marlies ten Berge, Paul Post, Jan Drewes, Joop Kila en Paul Knevel. Het zijn maar enkele namen en ik doe er vast veel tekort. Excuses hiervoor.

De komende editie heeft bovendien een bijzondere en unieke aardigheid: het Eindejaarsgeschenk van de HVA in de vorm van een pentekening van Rob de Vries die de Schermerpoort vanuit de stad heeft getekend. Als u nog geen lid bent van de HVA, bied ik u nu een ongekende kans: word het nog deze week. Dan krijgt u deze speciale Oud Alkmaar misschien ook nog toegestuurd..!


Rob Marijn, HVA