Vorig jaar was het nog een drukte van belang.
Vorig jaar was het nog een drukte van belang. (Foto: Vincent de Vries)

Waarom Black Friday ook een succes is in NL

Voor de één is het een waar walhalla, voor de ander is het een moetje met familie. Winkelen op Black Friday, overgewaaid uit de Verenigde Staten en nu in Nederland ook steeds bekender. Waar het vroeger nog niet zo'n happening was, doen nu veel meer winkels mee aan deze kortingsdag. Zijn wij nuchtere Hollanders dan toch te verleiden met mooie koopjes?

Black Friday is traditioneel in de Verenigde Staten na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers dan ook vrij om achter de koopjes aan te gaan. De commerciële trend Black Friday is met succes overgewaaid uit Amerika.

Vroeg je bed uit

Black Friday wordt in Amerika beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen. Er zijn winkels die al om drie uur 's nachts open gaan, en om die tijd staan er al rijen kopers buiten. Vooral producten als televisies, laptops, gamecomputers en kleding zijn razend populair. De kortingen zijn dan ook echt flink, soms tot wel 80 procent. Dan wil je wel vroeg je bed uit gaan! Al weken van te voren worden folders, reclamespots op televisie en radio met argusogen gevolgd. Wat heb ik nodig? Waar krijg ik de hoogste korting? Welke winkel zit het dichtstbij? Het zijn geen impulsaankopen meer. Waar het traditiegetrouw om kerstaankopen ging, gaat het nu vooral om artikelen voor eigen gebruik. En daar zit het verschil nu in met Nederlanders. Wanneer koop je grote aankopen voor jezelf? Van huis uit kopen Nederlanders pas spullen als het kapot of versleten is. Daarna wordt gekeken naar de prijs. Omdat veel Nederlanders ook zuinig zijn, worden hoge kortingen vaak als zeer aantrekkelijk ervaren. Dat is een grote reden waarom wij Hollanders toch overstag gaan met het aankopen van nieuwe spullen op Black Friday.

Online verkoop

Black Friday is vooral voor de grote ondernemingen een big issue, voor de wat kleinere ondernemer is het vaak niet te doen om hoge kortingen te geven. Om toch aan te haken, proberen ze vaak met leuke acties of persoonlijke aanbiedingen de klant te verleiden tot een aankoop. Op deze manier laten ze zien dat ze ook 'meetellen' als het gaat om deze speciale kortingsdag. Dit jaar is de online verkoop explosief gestegen. Echt winkelen is er even niet bij. Misschien dat volgend jaar de beleving van Black Friday weer is zoals het bedoeld is.

Afbeelding
Black Friday doet het ook goed in Haarlem.