Een kleine greep uit Alkmaar 2020.
Een kleine greep uit Alkmaar 2020. (Foto: compilatie Rodi Media)

Jaaroverzicht Alkmaars Nieuwsblad

ALKMAAR - Het jaar 2020 is zo goed als voorbij. Wat gebeurde er allemaal in Alkmaar? Het jaaroverzicht geeft de lezers van het Alkmaars Nieuwsblad een terugblik op het afgelopen jaar. Het jaar van corona en de enorme gevolgen voor onder meer lokale ondernemers, het jaar waarin het AFAS Stadion weer opgebouwd werd en een begin is gemaakt met een nieuw dak, het jaar waarin burgemeester Piet Bruinooge vroegtijdig zijn post verliet en opgevolgd werd door Emile Roemer en het jaar waarin Overstad en Ringers eindelijk tot leven kwamen.

Het nieuws van de aanstaande lockdown bracht maandag 14 december een horde mensen op de been in het centrum van Alkmaar die op deze laatste dag dat de winkels open waren nog snel hun inkopen wilden doen. Hierdoor ontstonden rijen voor de winkels om naar binnen te mogen. De grootste rijen stonden in de Langestraat bij kledingwinkel Zara, parfumerie Douglas en Rituals. Een van de wachtenden die al enige tijd in de rij staat omschrijft de drukte als ‘gekkenhuis’.

AFAS

Dit jaar werd een begin gemaakt met de nieuwe dakconstructie van het AFAS Stadion, maandag 13 juli ging de eerste paal de grond in. De gemeente Alkmaar maakte eind juni bekend een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van het stadion. AZ-directeur Robert Eenhoorn zei die dag: "Met de bouw van het 'nieuwe' stadion zetten we als club een grote stap vooruit. Ik heb er alle vertrouwen in dat Alkmaar straks over een stadion beschikt om trots op te zijn. Een stadion dat als voorbeeld kan dienen."

Emile Roemer

Toen de kersverse - waarnemend - burgemeester Emile Roemer nog maar net de ambtsketting van Piet Bruinooge had overgenomen, kreeg hij meteen een ONTZETtend leuke Alkmaarse vuurdoop. Bij het het AFAS Stadion deelde hij namelijk Victorietassen uit aan leden van de 8 October Vereeniging 'Alkmaar Ontzet'. Leden konden - op gezette tijden - de tas ophalen in de speciale 'Victorietas Drive-Through'.

Overstad

Ambitieuze plannen zat, maar nooit gebeurde er echt wat op Overstad. Tot dit jaar, want het Ringerskwartier in Overstad ziet er straks compleet anders uit. Het Alkmaarse college stemde in met het voorontwerpbestemmingsplan Ringerskwartier en de eerste beelden werden zichtbaar. Bij de herontwikkeling worden 273 woonappartementen gerealiseerd. Aan de andere kant van het winkelcentrum is het Kwakelhuis inmiddels gesloopt om plaats te maken voor ‘Dockside', appartementencomplexen met totaal 140 woningen in drie bouwdelen.