Afbeelding
Foto: Ans Hagenbeek.

Van pleisterplaats tot oplaadpunt

Toen keizer Napoleon in oktober van het jaar 1811 zijn paarden bij de pleisterplaats aan de Houttil liet verversen, had hij blijkbaar haast. Het bed dat speciaal voor hem was opgemaakt in Huize De Dieu bleef onbeslapen en de bevolking die was opgetrommeld om de keizer lof toe te zwaaien, had het nakijken. De keizer had tijdens de onderbreking van zijn reis de koets zelfs niet verlaten.

Gelegen achter de stadspoort is de pleisterplaats van oudsher een gelegenheid waar reizigers en koetsiers van de diligence konden rusten en een maaltijd gebruiken. De posthoorn in het bovenraam op Dijk 11 is een zichtbare herinnering aan die tijd. Logischerwijs waren in de nabijheid veel ambachten te vinden. Zoals de hoefsmid, de wagenmaker en de zadelmaker.


De keizer heeft niet kunnen vermoeden dat de uitspanning met stalhouderij ooit zou worden vervangen door een elektrisch oplaadpunt.

De posthoorn in het bovenraam op Dijk 11 is een zichtbare herinnering aan die tijd.


De pleisterplaatsen van nu liggen langs snelwegen op afstand van dorpen en steden. Behalve benzinepompen, oplaadpunten, restaurants en een enkel hotel, vind je geen ambachten op het terrein.


Voor een snelle hap bij MacDonalds hoef je, net als Napoleon, je koets niet uit. Het meest moderne vervoermiddel, de elektrische auto, staat tegenwoordig aan de laadpaal.

Alkmaar heeft er nu meer dan 120. Uitstappen, stekker aanleggen, pasje voor de lezer en je kunt op je gemak boodschappen doen, een hapje eten in de stad of gewoon naar huis gaan want opladen kost tijd.


Brandstof tanken, of zoals vroeger van paard wisselen, gaat sneller.


Ans Hagenbeek,HVA