Verduurzamen is ook mogelijk met een kleine beurs.
Verduurzamen is ook mogelijk met een kleine beurs. (Foto: aangeleverd)

Lokale energie wordt steeds meer de norm

ALKMAAR - De coronacrisis heeft onze generatie in een ongekende situatie gebracht. Maar het is ook juist deze situatie die ons anders gaat leren denken, ook over onze energievoorziening. De coronacrisis heeft onze afhankelijkheid blootgelegd en laat zien dat wanneer we een gezamenlijk doel hebben, we sneller kunnen schakelen.

Al sinds 2013 probeert Urgenda door de welbekende Klimaatzaak voor elkaar te krijgen, dat de Nederlandse Staat haar verantwoordelijkheid neemt in het klimaatprobleem. En dat kan. Dat bewijst onder andere het 54puntenplan. Helaas schieten de genomen maatregelen te kort. Totdat we dit jaar te maken kregen met een gedwongen versie. Zo is de hoeveelheid CO2 wereldwijd in vier maanden tijd met 9 % gedaald. Natuurlijk is er niets positief aan de oorzaak hiervan en hebben de getroffen maatregelen veel verstrekkende negatieve gevolgen. Maar wat dit wel laat zien, is dat we, als we samenwerken en een gemeenschappelijk belang hebben, veel voor elkaar kunnen krijgen. En daar is lokale energie bij uitstek geschikt voor.

Heft in eigen handen

Veel burgers hebben inmiddels het heft in eigen handen genomen, omdat zij volop kansen zien om hun eigen buurt te vergroenen. Daarom worden er door het hele land talloze energiecoöperaties opgezet, zodat Nederland van onderaf verduurzaamt. En dat doen we ook hier, via AlkmaarEnergie | om. Omdat buurten en wijken nu samen beslissen en direct meeprofiteren, worden belangrijke drempels voor het realiseren van meer duurzame opwek weggenomen. Dankzij lokale energie zijn mensen namelijk bereid om juist wel met verduurzaming aan de slag te gaan. Coöperatieve energie heeft daarmee een vlucht genomen. Zo toont de Lokale Energie Monitor 2019 dat er in 2019 70% meer duurzame energie is opgewekt door burgercollectieven dan in 2018 en dat er inmiddels zo’n 85.000 Nederlanders meedoen. Nu we met zijn allen inzien wat we voor elkaar kunnen krijgen en dat we vervolgens ook met elkaar kunnen profiteren, zal dit alleen maar toenemen. Zo hebben de coöperaties binnen het om | nieuwe energie collectief, waar AlkmaarEnergie | om eigenaar van is, al meer dan 100 lokale projecten kunnen ontwikkelen met een opwek voor honderdduizenden huishoudens.

Meer informatie over om | nieuwe energie is te vinden op www.samenom.nl.