Wielrenners bij het Accijnstorentje.
Wielrenners bij het Accijnstorentje. (Foto: Frits van Eck)

Tevredenheid over EK Wielrennen

ALKMAAR - In een korte voorbereidingstijd een grootschalig sportevenement neerzetten waar wereldwijd 14 miljoen mensen naar keken. Het college vond het EK Wielrennen in Alkmaar van een succesvol evenement en heeft het eindrapportage voorgelegd aan de gemeenteraad.

Met hulp van een indrukwekkend aantal van 780 vrijwilligers is er een EK neergezet dat wereldwijd 14 miljoen televisiekijkers opleverde. Zo’n 100.000 bezoekers hebben een EK bezocht, waaraan 1050 deelnemers meededen uit 42 verschillende landen. De vijf EK-dagen hebben voor 3 miljoen euro aan directe bestedingen opgeleverd. En kijkende naar de waarde van de kijkcijfers, vertegenwoordigt het EK 16 miljoen euro aan reclamezendtijd.

Mooi podium

Pieter Dijkman, wethouder sport “De regio Alkmaar heeft een mooi podium geboden voor de topsport en de miljoenen kijkers wereldwijd. De evaluatie laat zien dat het EK niet alleen sportief, maar ook economisch een impuls voor de regio is geweest. Met beperkte tijd en begroting een resultaat dat alle verwachtingen overtreft.” Hoewel het college nog in gesprek is met de provincie Noord-Holland over bijdragen en er nog een bezwaarprocedure loopt tegen een subsidie-afwijzing van het ministerie van VWS, is het EK georganiseerd binnen de vooraf geschetste financiële bandbreedte. Het college wacht niet langer op de uitkomsten van deze procedures en presenteert in haar rapport een gemeentelijke bijdrage van afgerond € 1,1 miljoen. Mochten er alsnog bijdragen volgen vanuit de provincie Noord-Holland en Ministerie van VWS kan het EK worden afgesloten met een positief financieel resultaat. De gemeenteraad bespreekt de rapportage binnenkort.