Loco-burgemeester Elly Konijn-Vermaas feliciteert het echtpaar Van der Donk.
Loco-burgemeester Elly Konijn-Vermaas feliciteert het echtpaar Van der Donk. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'We doen nog van alles hoor!'

ALKMAAR - Joop (89) en Willy van der Donk (86) vierden afgelopen dinsdag hun briljanten huwelijksfeest in het bijzijn van hun kinderen en kleinkinderen. Maar liefst 65 jaar lief en leed delen de echtelieden tot op de dag van vandaag. Want uit een bezoekje aan het jubilerende bruidspaar blijkt dat ze het nog steeds best met elkaar kunnen rooien.

Zowel Joop als Willy werd geboren in Hoorn, waar ze elkaar in een theater ontmoetten. Willy:" Ik was daar met een vriendin toen Joop me op een gegeven moment ten dans vroeg. Ik weet het nog goed, hij had zijn marinepak aan. Aan het einde van de avond vroeg hij of 'ie me naar huis mocht brengen. En wat denk je? We woonden allebei in de Merenstraat. Hij aan de ene kant, ik aan de andere. We waren elkaar nooit eerder tegengekomen!"

Vrijheid blijheid

Het vervullen van zijn dienstplicht deed Joop bij de Koninklijke Marine waarna hij ging werken bij de Nederlandse Spoorwegen. Deze baan bracht het echtpaar Van der Donk naar Alkmaar waar het al meer dan 60 jaar woonachtig is. Joop: "Ik ben een kleine 40 jaar werkzaam geweest bij de NS. Ik ging geen dag met tegenzin naar mijn werk, maar vond het ook wel lekker dat ik op mijn 58e met de VUT ging. Vrijheid, blijheid zeg maar."

Anderhalf

Het echtpaar van der Donk werd gezegend met twee dochters en een zoon en heeft inmiddels zes kleinkinderen en naar eigen zeggen anderhalve achterkleinkind. Willy en Joop lachend: "De tweede is onderweg hoor."

Alles samen

Op de vraag hoe een huwelijk zo lang stand kan houden, antwoordt Joop: "We doen alles samen. En ja, natuurlijk hebben we weleens meningsverschillen, maar daar komen we altijd weer uit." Zijn echtgenote Willy vult aan: "Je moet blijven praten. Als dat niet meteen lukte, douwde ik soms een beetje door. Kwam het altijd weer goed! Het is gewoon een kwestie van geven en nemen. Maar.. vanaf die eerste avond was 'ie het helemaal voor mij hoor. Ik had toen nóg een afspraak, maar Joop vond dat 't daarmee meteen afgelopen moest zijn", vertelt ze lachend.

In beweging blijven

Nadat Joop op zijn 58e met vervroegd pensioen ging, heeft het echtpaar Van der Donk zich geen dag verveeld. Joop: "We fietsen en wandelen graag, ik heb gevolleybald en we hebben beiden getennist. Ik ben er kortgeleden pas mee gestopt na een lichte blessure. Na drie keer een bezoek aan een therapeut werd mijn beslissing om te stoppen mede ingegeven door de corona-crisis. Het is goed geweest zo."

Ballonnen

Afgelopen woensdag werden Willy en Joop van der Donk bezocht door loco-burgemeester Elly Konijn-Vermaas. Zij kwam het bruidspaar feliciteren met dit bijzondere jubileum. Ook de loco-burgemeester trof een erehaag van ballonnen aan bij de voordeur met achter het raam de letters 65 prominent in goud uitgebeeld. Een cadeautje van de kinderen, die ook al voor een Champagne-ontbijt hadden gezorgd. Het echtpaar Van der Donk genoot met volle teugen van de feestelijkheden. Willy: "We vinden alle belangstelling erg leuk en dat geldt ook voor het stukje in de krant. Ik zei tegen Joop: 'Ik ben nu 86 en doe nog één keer gek!"


Waarvan acte.