Pal na de bevrijding werden landverraders met een geïmproviseerde arrestantenwagen naar het politiebureau gebracht.
Pal na de bevrijding werden landverraders met een geïmproviseerde arrestantenwagen naar het politiebureau gebracht. (Foto: Regionaal Archief)

Ondergrondse waarschuwde Alkmaarders

ALKMAAR - Als de oorlog op zijn eind loopt proberen nazi-gezinde Nederlanders nog steeds hun andersdenkende landgenoten te verraden. In april 1945 verschijnen er hierover in De Vrije Alkmaarder waarschuwingen. Die zijn zowel gericht aan landverraders als aan de goedwillende burgers.

De Alkmaarse ambtenaren, die loyaal zijn aan de NSB-burgemeester Van der Sluijs, krijgen op 24 april 1945 de volgende waarschuwing. ,,Hij of zij die meewerkt aan het oproepen van mannen tot het verrichten vangraafwerkzaamheden voor de vijand zal – in gevolge herhaaldelijk bekend gemaakte regeringsmededelingen – onmiddellijk na de bevrijding ontslagen en bovendien strafrechtelijk vervolgd worden. Opgeroepenen laat u niet intimideren, gaat niet en neemt uw maatregelen. Vrouwen en moeders, tekent geen formulier waarin u toegeeft een oproep voor uw man of zoon ontvangen te hebben. Doet uw woordje goed. Nogmaals aan onze verspreiders: blijft voorzichtig! Gij hebt toch een enkele naam of adres van uw ‘klanten’ in huis?? Er blijken nog steeds overtreders te zijn van één der eerste regels van de illegaliteit: SCHRIJF NOOIT NAMEN EN ADRESSEN OP!!!!’’ Een dag later verschijnen er weer twee waarschuwingen, dit keer gericht aan de vaderlandsgezinde burgers. ,,Onze aandacht en onze voorzichtigheid moge geen ogenblik verslappen, Wij ontvingen twee waarschuwingen: Eén tegen een zekere Karsten, wonende aan de Korenbloemstraat 31 te Alkmaar, die abonnees tracht te werven voor illegale bladen. Deze persoon staat ongunstig bekend, men zij dus op z’n hoede! De ander waarschuwing is tegen de beruchte landwachter Roos, vroeger wonende aan de Nieuwesloot Alkmaar, te herkennen aan zijn gladde, eivormige schedel. Hij wordt in burger in deze omgeving gesignaleerd. De bereidheid de mof inlichtingen te geven is nog altijd ontstellend!! Men weet niets, begrijpt niets!!’’ In april 1945 beginnen ook de voedseldroppingen voor de verhongerende burgerbevolking. Daarover de volgende week.