Leoni Visser, directeur van obs Bello verwacht niveauverschillen van terugkerende kinderen.
Leoni Visser, directeur van obs Bello verwacht niveauverschillen van terugkerende kinderen. (Foto aangeleverd)

'We verwachten zeker niveauverschillen'

ALKMAAR - De opluchting was groot toen Leoni Visser het nieuws hoorde dat kinderen na de meivakantie weer naar school mogen. De directeur van basisschool Bello in de Spoorbuurt verwacht echter ook enorme niveauverschillen die de afgelopen periode zijn opgelopen.

Directeur obs Bello over terugkerende kinderen

"We hebben altijd goed contact gehouden met de kinderen en we weten dat er grote niveauverschillen zullen zijn. Dat is ook heel logisch, want je hebt gewoon te maken met lastige omstandigheden. Ouders moeten thuis gewoon werken én tegelijkertijd 'lesgeven'. Dan is er vaak maar één computer waar meerdere mensen gebruik van moeten maken. Bij deze omstandigheden denk je al snel aan achterstanden, maar je zal zien dat ontwikkeling van een aantal kinderen juist een enorme stap voorwaarts heeft gemaakt. Sommige kinderen leren namelijk in een rustige omgeving thuis beter dan in de drukte op school. Onze school biedt Jenaplanonderwijs en we werken al met meerdere leerjaren in één groep. Nu zijn dat twee leerjaren, maar straks zitten er mogelijk drie verschillende leerjaren per groep. We onderzoeken of we dit versneld in kunnen voeren om zo niveauverschillen binnen de eigen groep op te vangen."

De periode van 'online lesgeven' is volgens Leoni leerzaam geweest. "Bij Jenaplanonderwijs staat het persoonlijk contact voorop en dus zijn we nooit een digitale voorloper geweest. Maar daar hebben we hebben de afgelopen periode geleerd dat je ook digitaal goed contact met kinderen kunt houden. Daar sluiten we onze ogen niet voor en zullen onszelf ook hierin ontwikkelen. Waar ik nog het meeste naar uitkijk? De gezelligheid die kinderen met zich meebrengen. Ik mis gewoon de kletspraatjes van die stralende koppies!"