Levi-Dean en Vinte van basisschool Liereland maken kerstkaarten voor eenzamen.
Levi-Dean en Vinte van basisschool Liereland maken kerstkaarten voor eenzamen. (Foto: Vincent de Vries)

Kerstkaarten voor eenzame ouderen

ALKMAAR - Je zal met de feestdagen maar eenzaam en alleen thuiszitten. Hoe leuk is het dan een persoonlijk kerstkaartje te ontvangen. De leerlingen van basisschool Liereland deden woensdag 9 december mee aan de actie van Humanitas om juist deze groep een steuntje in de rug te geven.

Leerlingen Liereland doen mee aan actie Humanitas

"We hebben scholen benaderd om dit thema te behandelen en Liereland is een van de deelnemers", zegt Nicolien Kistemaker, projectcoƶrdinator Eenzaamheid van Humanitas.


"Via onze presentatie over eenzaamheid gaan leraren met de kinderen in gesprek. Wat is eenzaamheid en hoe ga je er mee om? Voel jij je wel eens eenzaam? Dit soort vragen komen dan voorbij. We willen vooral het taboe rond dit onderwerp doorbreken en het bespreekbaar maken dat iedereen deze gevoelens wel eens heeft. Het missen van verbondenheid kan worden vergroot door leeftijd, ouderen die steeds minder sociale contacten overhouden. Ook een handicap kan een factor zijn die eenzaamheid vergroot. We informeren de kinderen dat een beperkt sociaal netwerk tot een isolement kan leiden. Door het schrijven van deze persoonlijke kerstkaatjes, kunnen ze echt deze mensen een hart onder de riem steken!"