Sophie van Wieringen.
Sophie van Wieringen. (Foto: aangeleverd)

'Ouderen: veel kennis en prachtige verhalen'

ALKMAAR - Sophie van Wieringen studeert binnenkort af als hbo-verpleegkundige. Omdat veel jongeren niet voor de zorg kiezen, probeert ze met dit verhaal het verpleegkundig vak te promoten. En dan vooral haar favoriete deel van de zorg, de ouderenzorg.

Verpleegkundige Sophie van Wieringen wil positieve aandacht voor ouderenzorg

"Als ik terug denk aan het begin van deze vier jaar en waarom ik heb gekozen voor deze opleiding, dan waren de redenen anders dan waarom ik juist nu verpleegkundige wil zijn. Vier jaar geleden wilde ik de zorg in omdat ik met mensen wilde werken. Gek genoeg heb ik toen niet gedacht aan taken als het wassen van mensen en het helpen naar het toilet. Ik zag voor mij dat ik alleen maar communicatief bezig zou zijn. Dit beeld is totaal veranderd."

Prachtige verhalen

Nu, bijna vier jaar later, kan ze zich niets anders voorstellen. "In de afgelopen vier jaar heb ik stage gelopen bij de thuiszorg, een verzorgingstehuis, een opnamekliniek in de geestelijke gezondheidszorg en in het ziekenhuis. Bij elke stage heb ik een goede kijk gekregen met wat de zorg inhoud bij deze onderdelen van de zorg. Ouderen zijn een doelgroep met veel kennis, vaak prachtige verhalen en een bijzondere kijk op het leven. Uit de stages in het verzorgingstehuis en in het ziekenhuis merkte ik dat de oudere doelgroep mij vooral aansprak, in het bijzonder in twee situaties.

Praatje

Ik merkte dat het wassen of douchen een belangrijk onderdeel is van de zorg, maar dat praatje wat je voor, tijdens en/of na het wassen of douchen kan maken is soms nog veel belangrijker. Uit dat praatje kan je veel dingen halen, zoals hoe iemand vandaag zich voelt, wat de plannen zijn voor vandaag of waar iemand over in zit. En wat ik zo prettig vind om te ervaren is dat doordat je door dat ene praatje een goed begin van iemand zijn of haar dag kan zijn. Of net dat ene zetje in de rug kan zijn waardoor iemand wel iets gaat ondernemen.

Laatste levensfase

Waar Sophie in het tweede en vierde jaar mee kennismaakte, is de zorg rondom de laatste levensfase. "Aan het begin van mijn studie had ik nooit voorgesteld dat ik uit dit deel van de zorg zo veel voldoening uit kon halen. Net dat ene gesprek over de wensen van de patiënt, bijvoorbeeld over muziek. Het is niet alleen de zorg die je kan uitvoeren voor de patiënt zelf, maar ook voor de familie. De begeleiding naar het overlijden toe, tijdens het overlijden of de zorg na het overlijden. Nu krijg ik om mij heen te horen, ‘Je gaat toch niet de ouderenzorg in?'

Mijn beeld over een verpleegkundige is dus veranderd in de afgelopen vier jaar. Misschien heb jij ook wel een beeld over de zorg en ontdek je net als ik dat de zorg totaal iets anders is. Wie weet, zie ik je wel in de ouderenzorg terug!"