Afbeelding
Foto: Lucas Zimmerman

Dakenpallet in Alkmaar

Hoe ervaar je een stad waar je bent? Dat ligt eraan hoe je kijkt, vanuit welk gezichtspunt. Op straat zie je vooral het onderste deel, in een winkelstraat vooral de etalage en in een woonstraat het woninginterieur. Op grotere afstand zie je pas de overwegend schuine rode pannendaken. En wat is daarvan nog over?

Wil je van dit dakenpalet genieten, dan moet je nog meer afstand nemen. Dan kun je ten volle genieten van de vele schuine daken met veel rode pannen. Vanuit het reuzenrad tijdens de kermis of vanaf de Klim naar de Hemel in 2018. Leen Spaans constateerde toen al de teloorgang van de daken in Alkmaar en dacht melancholiek aan wat je in Florence ziet vanaf die 'grote' kerk.

Na de oorlog van 1945 moest de oorlogsschade worden opgemaakt en zeker de schade aan monumenten. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg maakte diverse plattegronden van de Alkmaarse binnenstad. Een daarvan toonde dat ruim de helft van de huizen een schuin dak bevatte. En van die overwegend (rode) pannendaken blijft steeds minder over.

Tijdens een van de laatste zomerse zondagen in september zaten we aan de Turfmarkt op een terrasje op het moment dat de zon parallel langs de Bierkade scheen. Toen kreeg ik ook weer even dat Florence-gevoel voor wat betreft de daken. Vanaf de Limmerhoek, voorbij de Accijnstoren richting de Wagenweg: allemaal pannendaken in verschillende hellingen en nokrichtingen in de kleur rood, zonder hinderlijke onderbreking van uit de hand gelopen dakkapellen.

Nu hebben we niet overal in de stad z’n prachtig zicht op een dakenpalet. Maar waar die nog zijn, beschermen zou ik zeggen.


Lucas Zimmerman, HVA