Woningen als deze staan op de nominatie om gesloopt te worden.
Woningen als deze staan op de nominatie om gesloopt te worden. (Foto: Aangeleverd)

‘Oostwijk in Koedijk is goud waard’

KOEDIJK - In de Burgemeester Kooimanstraat en Schoolstraat in Koedijk staan 38 sociale huurwoningen. Woonwaard wil die slopen, maar de bewoners hebben samen met deskundigen een heel ander plan gemaakt dat in alle opzichten en voor iedereen veel voordeliger is dan sloop.

Bewonersplan tegen sloop woningen

Het plan van de bewoners in een paar woorden: laat de huizen staan, laat de huurders huren, verkoop leegstaande en leegkomende woningen en koop van de opbrengst elders grond voor de bouw van 200 à 300 sociale huurwoningen. Van de 38 woningen waar het om gaat zijn er dertig gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het zijn eenvoudige woningen die de laatst jaren slecht zijn onderhouden. Maar echte, constructieve gebreken zijn er niet. De energetische kwaliteit laat te wensen over en enkele bewoners hebben last van vocht. Volgens Woonwaard zou het 165.000 euro per woning kosten om ze helemaal up-to-date te renoveren. De bewoners kunnen zich dat niet voorstellen. Bijvoorbeeld omdat dit bedrag ook is ingerekend voor acht woningen die dateren uit 1955 en die twaalf jaar geleden nog ingrijpend zijn gerenoveerd. Woonwaard wil voorlopig toch over niets anders praten dat sloop en nieuwbouw.

Woningen verkopen

Omdat Woonwaard kennelijk van de woningen af wil stellen de bewoners voor om de woningen te verkopen. Dat ligt des te meer voor de hand, omdat het bijna allemaal twee-onder-een-kappers zijn op gemiddeld 270 vierkante meter grond en de helft ervan aan het water. Zeer aantrekkelijk dus. De gemiddelde verkoopwaarde is getaxeerd op ruim 250.000 euro. Na aftrek van kosten zou de netto-opbrengst van alle 38 woningen ruim acht miljoen euro zijn. Een derde deel ervan staat al leeg. Die kunnen meteen verkocht worden. Van de zittende huurders zal misschien een enkeling willen en kunnen kopen. De blijvende huurwoningen kunnen verkocht worden als de huurder verhuist. In het bewonersplan met als titel ‘Oostwijk is goud waard – behalve als je het sloopt’ wordt voorgerekend dat Woonwaard van de opbrengst grond kan kopen voor de bouw van ongeveer vier keer zoveel sociale huurwoningen dan in Oostwijk ooit mogelijk zou zijn. Bovendien blijft de buurt intact en zullen daar na verloop van tijd 38 zeer aantrekkelijke, opgeknapte en nog steeds betaalbare koopwoningen staan. De historische verenigingen van Koedijk en Alkmaar werken met de bond Heemschut overigens ook aan een pleidooi voor behoud van de bestaande woningen. Hun invalshoek is dat een deel van de huizen aangebouwde koolschuren heeft. Dat is bij sociale huurwoningen buitengewoon, en geheel eigen aan de cultuur van de vaartuinders in dit gebied.

Trots

De bewonerscommissie is trots op haar plan. Het levert veel op voor woningzoekenden, maakt de bewoners blij en laat Oostwijk qua sociale structuur en cultuurhistorie in zijn waarde. Bovendien is het voor Woonwaard eenvoudiger uitvoerbaar dan een sloop-nieuw traject.

De huizen dateren uit de jaren twintig.
Woningen als deze staan op de nominatie om gesloopt te worden.
Woningen als deze staan op de nominatie om gesloopt te worden.