Alkmaarse Nikki Vrees schrijft indrukwekkend boek over burnout

Vervolg van voorpagina

Nikki meldde zich ziek en zou nooit meer terugkeren naar haar oude werkgever. "Ik was volledig ingestort en moest slapen, slapen en nog eens slapen. Ik was niet van die bank af te krijgen en sliep en gat in de dag. Ik moest op zoek naar mezelf. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn dromen en waar word ik gelukkig van?

Ik begon met kleine wandelingen, soms slechts tot aan de brievenbus op de hoek van de straat. Maar het ging steeds beter en op een gegeven wandelde ik élke ochtend een uur door de natuur van de Oudorperhout. Weer of geen weer. Ik leerde de seizoenen kennen. Echt kennen. Het is geen herfst omdat onze kalender aangeeft dat het herfst is. Het is herfst omdat je buiten ziet en ruikt dat het herfst is. Die verbinding met de natuur deed echt wat met me. Dit was voor mij de manier om terug te komen bij mezelf. Ik ging ook op reis, alleen. Ik was doodsbang om iedereen te verliezen die me dierbaar was. In de zoektocht naar mezelf, levensgeluk en het najagen van mijn dromen heb ik ervoor gekozen om bestaande paden te laten varen en zekerheden het raam uit te gooien. Ik zegde m’n baan op en liet alle opties open."

Varen zonder peddels

De dag dat Nikki iets kleins schreef over een mol in haar achtertuin was een ware eyeopener. "Schrijven werd mijn grote passie! Ik ging er gewoon helemaal voor, wat mensen ook tegen mij zeiden. Dit paste bij mij, hier werd ik gelukkig. Ik kwam in een flow en ineens begon alles te stromen en leek het vanzelf te gaan. Zo reageerde op een column die de hoofdredacteur van een tuinmagazine schreef en mocht vervolgens een groot verhaal schrijven over mezelf en de volkstuin waar ik veel tijd spendeerde. Het kwam gewoon op mijn pad en er volgden meer mooie dingen. Ik kan niets anders meer doen dan schrijven omdat niets anders meer voegt. Ik kan geen enkele andere baan bedenken die me nog past omdat dat afwijkt van wat ik hier te doen heb. Ik heb een boodschap te vertellen waarbij mijn pen slechts het middel is. Nog steeds vaar ik zonder peddels, met als enige richting een sterk vertrouwen in het leven zelf. Is het makkelijk? Nee! Ben ik gelukkig? Véél meer dan ooit tevoren. Drie jaar lang werkte ik aan het boek dat ik nu eindelijk in handen heb. Mijn dichtbundel Boek van een dromer staat vol gedichten en gedachten over de natuur en het leven zelf. Een verzameling spirituele en filosofische mijmeringen. Mijn levenslessen van de afgelopen vijf jaar en wijsheden die de natuur me aanreikte. Soms ingefluisterd door de wind. Aankomend voorjaar gaat m'n tweede boek in druk, een kinderboek die een belangrijke boodschap vertelt over hoe wij met de aarde omgaan. En ben ik inmiddels halverwege het schrijven van een autobiografie die het proces van de afgelopen vijf jaar vertelt, met een lach en een traan. Wat ik vooral wil meegeven is kies voor jezelf, ga voor het leven dat bij jou past en doe dingen waar je gelukkig van word. Dan maak je de meest bijzondere dingen mee die plotseling jouw kant op lijken te vallen."


In Boek van een dromer zijn alle illustraties van Sanne Stam zijn handgemaakt met aquarelverf en het boek is CO2 neutraal geproduceerd. Het boek is naast bol.com onder meer lokaal te koop bij Van der Meulen, Readshop De Mare, Toets Womanswear in de Mare, Waar aan het Houttil, Soulstore Hand-picked aan het Fnidsen, de Groene Linde in Heiloo, de Bergense boekhandel en boekhandel Thomas in Bergen.