Dochter Tiny Pieterse bij een zelfportret van haar vader.
Dochter Tiny Pieterse bij een zelfportret van haar vader. (Foto: aangeleverd)

Ode aan Alkmaar door Hendrik Pieterse

ALKMAAR - In de consistorie van de Grote Kerk Alkmaar is de expositie ‘Portret van Alkmaar’ van Hendrik Pieterse (1889 -1969) te bewonderen. De expositie biedt een inkijkje in zijn ode aan de stad en haar naaste omgeving.

De Alkmaarse schilder liet een enorm en veelzijdig oeuvre achter, met onder andere stadsgezichten, interieurs, stillevens en portretten van Alkmaarders. Zo vereeuwigde hij vele prachtige gebouwen en locaties middels schilderijen en linodruk. Ook worden zijn bijzondere schetsen en aquarellen van de Grote Kerk getoond.

De Alkmaarse schilder Hendrik Pieterse werd geboren aan het einde van de negentiende eeuw. Hij begon al op jonge leeftijd volop te tekenen en te schilderen. Pieterse heeft nooit aan de kunstacademie gestudeerd en zich ook niet bij een kunstgroep aangesloten. Terwijl de kunstenaars van de Bergense School donker en expressionistisch werk maakten, trok Pieterse zijn eigen pad en werkte juist opvallend vaak met lichtere pastelkleuren. In 1936 en 1938 richtte Pieterse zich voornamelijk op grafisch werk toen hij een opleiding tot reclametekenaar en etaleur volgde. Het grafische werk dat hij in die tijd maakte, wordt gekenmerkt door de geabstraheerde vormen en constructieve lijnen en is daarmee typerend voor de jaren '30 en '40.

Gratis kaartje

De deuren van de Grote Kerk zijn weer geopend! Het vooraf reserveren van een gratis ticket voor een bezoek aan de kerk is niet meer noodzakelijk. Wel geldt een beperking op het aantal bezoekers dat tegelijkertijd in de kerk aanwezig mag zijn. Graag verzekerd zijn van toegang op een bepaald tijdslot? Dan is het mogelijk om vooraf een gratis kaartje te reserveren via de website www.grotekerkalkmaar.nl.