Afbeelding

Over Paul Silvius en de stadswandelingen van de HVA!

Paul Silvius is recent gestopt als gids van de Historische Verenging Alkmaar. U zegt: wie is PaulSilvius? En dat is niet zo’n gekke vraag, want Paul is slechts éen van de 100.000 burgers dieAlkmaar tegenwoordig telt. Maar aan de andere kant: Paul was maar liefst 31 jaar gids van de Gidsengroep van de HVA.

Daaromheeft onze voorzitter Carol Korringa hem laatst thuis bezocht om hem de Gouden Speld van deHVA - hoe kan het anders - op te spelden. De wandelingen van de Gidsengroep van de Historische Vereniging Alkmaar zijn beroemd. Een goed (historisch) verhaal over onze stad in combinatie met beweging is een heerlijk, leerzaam en bovendien gezond uitje.

Paul Silvius kwam in 1981 in Alkmaar wonen en wilde graag iets met de fraaie historie van de stad gaan doen. In 1983 sloot hij zich daarom aan bij de HVA-gidsengroep die toen al populair bleek. Paul vertelde eens: 'Ik ben in 1983 gestart als gids. Je moest dan een proefwandeling verzorgen als 'toelatingsexamen.' Oorspronkelijk kwam het idee om wandelingen te organiseren vanuit het bestuur van de Historische Vereniging Alkmaar in de 70-er jaren.’

In mei 2020 gaf Paul te kennen na 31 jaar te willen stoppen met het gidsenwerk. 31 Jaar, dat is nogal wat, dat is écht heel bijzonder. De HVA, het gidsenteam en de vaste wandelaars nemen met tegenzin afscheid van een zeer beminnelijk raadsman en deskundige gids. We zullen zijn kennis enorm missen.

Voor wat betreft de wandelingen: helaas hebben we als gevolg van de corona-crisis ook alle wandelingen in het najaar moeten schrappen. Houd echter onze website, Facebook of deze krant in de gaten, want in het voorjaar van 2021 zijn we er weer!

Rob Marijn, HVA