De winkel ademt de sfeer van de jaren ‘70 en’ 80.
De winkel ademt de sfeer van de jaren ‘70 en’ 80. (Foto: Mary Brommer)

‘Waarom dóe ik dit eigenlijk?’

Tekst: Annette de Ruyter

Foto’s: Mary Brommer

ALKMAAR - “Van jongs af aan verzamel ik platen. In de jaren ’80 kocht ik ze veel op de Zwarte Markt en op platenbeurzen. De platen voerden mij de halve wereld over, menig keer met gevaar voor eigen leven.” Rolf Barendrecht (66) is geboren in Rotterdam. “Op mijn vierde verhuisden we naar Alkmaar. Ik ging naar De Kleuterhof op het Zeglis en het leuke is dat ik nog steeds mensen zie rondlopen die ik daarvan ken. Later ging ik naar de tuinbouwschool in Hoorn. Het agrarische leven was niets voor mij. Ik werd machinist bij de NS, maar de platen lieten mij niet los.”

Zuid-Amerika was de beste plek voor platen van gekleurd vinyl en aparte persingen

Rolf Barendrecht nam in 1999 de platenzaak Good Times onder aan de Friese Brug in Alkmaar over. De winkel ademt de sfeer van de jaren ‘70 en’ 80. De wanden zijn donkerblauw en knalroze geschilderd met posters, foto’s en lp-hoezen van popartiesten uit vervlogen tijden. Artiesten die tijdloze muziek hebben gemaakt. De winkel ademt die grootsheid uit. Bij binnenkomst voel je, in al je poriën, dat je deelgenoot wordt van deze geschiedenis. Honderden lp’s, singles, 12-inch maxisingles, dubbellp’s, cd’s staan keurig gesorteerd in bakken. Op de planken staan oude pick-ups en tuner-versterkers.

Reizen

Van 1992 tot 2007 reisde Rolf elke zes weken naar het buitenland voor de inkoop van lp’s. Europa, India, Azië. Zuid-Amerika was de beste plek voor platen van gekleurd vinyl en aparte persingen. Peru is het salsaland en Caracas is merengue. Helaas was Zuid-Amerika niet geheel zonder gevaar. Lp’s vind je niet in de dure winkelstraten of nieuwbouwwijken, maar op zoldertjes, in garages, winkeltjes in achterstandswijken waar je als gringo niet zeker bent of je ooit nog een sigaar kunt opsteken. Het is Rolf niet alleen te doen om de lp’s. Het avontuur. De kick van het onbekende. Het onderweg zijn. De verschillende culturen. Honderdtwintig keer naar Bogota, tachtig keer naar Caracas, dertig keer naar Buenos Aires, twintig keer naar Quito en vijftien keer naar Santiago de Chili.

Lees verder pagina 9.


In de winkel word je deelgenoot van de geschiedenis.