Afbeelding

De Monumentenloods (2)

Het is op dit moment nauwelijks voor te stellen dat een column als deze – zie de indrukwekkende titel - er iéts toe doet. Voor veel mensen speelt nu natuurlijk het belang van een goede gezondheid en dat van je naasten. Er is ook de angst voor een onzekere toekomst. Wat kunnen wij, als Historische Vereniging Alkmaar, betekenen? Wij zorgen voor wat verstrooiing.

En wellicht wat relativering: het komt allemaal goed. Nog enkele weken geleden lazen we hier in een column van Klaas te Bos over de 'Windvlaag des doods', de Spaanse griep die honderd jaar geleden over de wereld raasde, dat deze in Nederland 60.000 levens kostte. Laten we eerlijk zijn: zo erg gaat het nu toch niet worden..?

Daarom maar weer even over de Monumentenloods, waar we vorige week al over schreven en waarvan het de bedoeling is dat deze in juli weer terug verhuist naar de Torenburg. De afdeling 'Industrieel gereedschap' vormt hier een punt van aandacht: in de loods staat bijvoorbeeld een prachtige trapnaaimachine uit een zadelmakerij, diverse gereedschappen om klompen te maken, gereedschappen van een kuiperij en een schoenmaker. Ook een heus hijsblok, een weegschaal, complete gereedschapskist met antieke hamers, zagen en beitels staan te wachten op een nieuwe eigenaar. Al deze zaken passen zo niet meer niet in de Monumentenloods. Wij willen deze goederen een nieuw onderdak willen geven. Er moeten toch bedrijven, onderwijsinstellingen of particulieren zijn die hier belangstelling voor hebben? Laat het ons weten door te mailen naar posthva@gmail.com


Meer weten? Kijk op: hvalkmaar.nl

Jos Stroomer, HVA