Mieke van de Outenaar temidden van de collectebussen.
Mieke van de Outenaar temidden van de collectebussen. (Foto: Theo Annes).

'Zo lang het kan blijf ik collecteren'

EGMOND AAN DEN HOEF – In Nederland is eind januari weer de jaarlijkse collecte voor de hersenstichting gehouden. Maar liefst 19.000 collectanten trotseerden regen en wind en belden bij elk huis aan met hun groene collectebus. Een belangrijke week en dit jaar een record: ruim anderhalf miljoen euro werd opgehaald.

Mieke van den Outenaar staat klaar voor de Hersenstichting

Een van de collectanten is Mieke van den Outenaar. ''Ruim zeven jaar geleden werd ik gevraagd om in Egmond aan den Hoef te collecteren voor de Hersenstichting. In mijn vroegere woonplaats Leimuiden, heb ik ook gecollecteerd voor het Prinses Beatrix Fonds en het KWF. Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Ik heb van heel dichtbij iemand verloren na een hersenbloeding. Daarnaast werd ik ook coördinator. Dat is iemand die de collectanten aan stuurt. Het is heel belangrijk dat mensen zoveel mogelijk geven. Natuurlijk is er altijd wel iemand – dat is echt een uitzondering – die niets wil geven, maar als we samen met de collectanten de bus legen en het geld gaan tellen, komen er soms briefjes van tien en twintig uit de bus rollen. Dat maakt een hoop goed.''

Goed contact

Mieke en haar man Jos, die ook soms een paar straten loopt, brengen ruimschoots voor de collecteweek de bussen naar de collectanten. ''Op die manier onderhoud je het contact. Even een praatje, een bakkie koffie en weer naar de volgende collectant. Heel trots zijn we op de groep van achttien collectanten in Egmond aan den Hoef. Sommigen lopen al 16, 17 jaar en altijd nog met heel veel plezier.'' Dat Mieke en Jos hun taken serieus nemen is wel duidelijk.

Trots op de groep van achttien collectanten

Enige jaren geleden verhuisden zij naar Heerhugowaard, waar zij in een hoge torenflat op de negende verdieping wonen, met een prachtig uitzicht. Maar het collecteren en coördineren bleven zij gewoon doen. ''Pas als ik een goede opvolger kan vinden, dan is het misschien tijd om te stoppen.''

Actief

Naast de bezigheden voor de Hersenstichting reist het tweetal graag met hun camper. Vooral Duitsland is hun vaste bestemming. Maar ze blijven actief, bijvoorbeeld steken ze hun handen uit bij de jachthaven Broekhorn in Heerhugowaard en ze zijn al jaren lid van schietvereniging Prins Hendrik in Egmond aan Zee. ''We genieten van elke dag zolang dat nog kan,'' lacht Mieke. ''En op een gegeven moment heb ik ook alle bewoners van onze toren met de collectebus benaderd, dus dat leverde ook weer de nodig eurootjes op.'' Volgende maand volgt nog een gesprek met de Hersenstichting en daarbij zal de vraag aan de orde komen of Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee het met een coordinator zou kunnen doen. Verder zou Mieke voor volgend jaar wel een paar nieuwe collectanten willen verwelkomen. Jong bloed is van harte welkom. Een mailtje naar m.beelen@ziggo.nl is voldoende om meer te weten over het plezier van collecteren.


Er wordt ieder jaar weer spontaan gegeven in Egmond aan den Hoef.