Vakantiehuizenruil, een trend in opkomst.
Vakantiehuizenruil, een trend in opkomst. (Foto: aangeleverd)

Originele ideeën voor Hollandse weken in eigen land

Voor bijzondere avonturen in eigen land hoef je niet ver te reizen. Die kun je ook dicht bij huis beleven. In onze mooie provincie, maar ook daarbuiten. Wat is er te doen tijdens een zomer in Nederland? Wat ideeën.

Contactloos huisje

Zoals gedicteerd moeten we ook in de zomervakantie nog afstand houden, maar gelukkig hoeft dat met een boeking via Natuurhuisje.nl niet moeilijk te zijn. Dit platform heeft een geweldig aanbod aan bijzondere accommodaties die veelal midden in de natuur liggen. Geen vakantieparken of massatoerisme, maar echt unieke plekjes in alle uithoeken van Nederland. In de zoekmachine van Natuurhuisje.nl hoef je alleen maar de optie ‘Contactloos verblijf’ aan te vinken om het aanbod te zien.

Kamperen bij de boswachter

Tot voor kort kon je in Nederland een ‘soort van’ wildkamperen op een van de paalkampeerplaatsen van Staatsbosbeheer, maar helaas zijn die plekken inmiddels allemaal gesloten. Een alternatief is een kampeerplekje op een van de natuurkampeerterreinen van Staatbosbeheer. Je slaapt misschien niet midden in de wildernis, maar wel op mooie plekken in de natuur. Het aanbod is vrij groot en elk kampeerterrein heeft zijn eigen charme. Zeker een aanrader als je deze zomer wilt kamperen op een mooie plek in Nederland.

Meerdaagse kanotocht

Je hoeft niet helemaal naar Zweden te reizen om into the wild een meerdaagse kanotocht te maken. Zo’n reis kun je ook prima in Nederland uitstippelen. Koop een kano via Marktplaats (of deze opblaasbare van Decathlon), investeer in een lichtgewicht kampeeruitrusting en stippel zelf een mooie route uit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te blijven overnachten in trekkershutten, natuurhuisjes of kleine B&B’s langs de route, dan hoef je alleen wat schone kleding mee te nemen. Mooie plekken voor een kanovakantie in Nederland zijn bijvoorbeeld het Nationaal Park Weerribben-Wieden en de Kromme Rijn tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede.

Vakantiehuizenruil

Zitten de Nederlandse campings vol of is een vakantie in eigen land deze zomer wegens omstandigheden gewoonweg niet mogelijk? Dan kun je ook nog overwegen om een vakantiehuizenruil te doen. Daar zijn speciale platforms voor, maar misschien kun je ook wel een weekje wisselen met vrienden of familie die aan de andere kant van het land wonen. Kost je niets, maar je bent er wel even lekker tussenuit. Een trend in opkomst.

Hoppen op de eilanden

Eilandhoppen op de Waddeneilanden? In de zomermaanden is er een speciale veerdienst tussen de verschillende eilanden en is het niet nodig om via het vasteland te reizen. Dat scheelt enorm veel tijd, want zie maar eens van Texel naar Vlieland te komen.

Slapen in de tuin

Het is goedkoop, avontuurlijk en je komt er geen andere vakantiegangers tegen: via het platform Campspace kun je kamperen bij iemand anders in de achtertuin. Je kunt bijvoorbeeld middenin een weiland kamperen of aan de rand van het bos. Het aanbod in Nederland is nog niet enorm, maar juist die kleinschaligheid maakt dit aantrekkelijk.


Let op: regelgeving kan in deze tijd snel veranderen. Publicatie onder voorbehoud van lokale coronamaatregelen. Met dank aan: expeditieaardbol.nl.