De winnaars van vorig jaar. Sommigen zijn ook nu genomineerd.
De winnaars van vorig jaar. Sommigen zijn ook nu genomineerd. (Foto: Han Giskes)

Wie krijgt het lokaal compliment 2020?

PURMEREND - De tien genomineerden voor het Lokaal Compliment 2020 zijn bekend. Met het Lokaal Compliment wil de gemeente laten zien dat zij blij is met alle vrijwilligers die zich inzetten voor de mensen in de stad, want vrijwilligers maken het verschil.

De winnende organisatie krijgt een bedrag van € 1.000,-. Daarnaast stelt Rabobank Waterland en Omstreken een extra prijs van € 500,- beschikbaar. De 8 overige genomineerde organisaties ontvangen een aanmoedigingsprijs met een geldwaarde van € 250,- van de gemeente. De jury bestaat uit wethouder Harry Rotgans, Rob de Neve (directeur Particulier bij de Rabobank) en Monique Cremers (lid Raad van Bestuur bij de Zorgcirkel).

De genomineerden zijn:
Stichting Het Licht in Ons, De stichting is pas opgericht, ze kijken naar wat mensen voor elkaar kunnen betekenen. Het eerste project was het uitdelen van maaltijden aan mensen, die het financieel zwaar hebben.

Vereniging Vervoer Ouderen (VVO)De Vereniging Vervoer Ouderen Purmerend, kortweg de VVO, is een vrijwilligersorganisatie die senioren mobiel wenst te houden. Het werkgebied is Purmerend, Purmer, Beemster, Den Ilp, Purmerland, Neck, Wijde Wormer, Ilpendam.

Wandelgroep Triton. Iedere woensdag wandelen tussen de 20 en 30 ouderen verschillende afstanden. Het verzamelpunt is bij Wijkplein Where (Triton 73). Elke week wordt een route bepaald in de omgeving, afhankelijk van het wandeltempo van deelnemers.

Hospice In Vrijheid. In het hospice wordt zorg geboden aan mensen in hun laatste levensfase. Het is een Bijna-Thuis-Huis (BTH) en beschikt over vier kamers en een gastenkamer voor naasten. Het hospice is een particulier initiatief zonder winstoogmerk en wordt volledig gerund door 80 vrijwilligers.

FC Purmerend. De voetbalvereniging is in 1926 opgericht. Het clubhuis heeft op verschillende plekken in de stad gestaan. Sinds 2001 is het thuishonk van de club gevestigd op Sportpark Weidevenne. De club wordt gerund door vrijwilligers.

Stichting Wij-Allemaal. Het inloophuis is een herkenbaar en laagdrempelig centrum voor (ex-)kanker patiënten en hun naasten in Purmerend en Waterland. Met als doel iedereen te ondersteunen, zowel mentaal als fysiek, zodat men gesterkt, en het liefst sterker, de draad weer kan oppakken.

Dijklander Ziekenhuis. De coronazorg heeft veel gevraagd van alle geledingen in het Dijklander ziekenhuis. Op velen heeft het impact gehad. In de eerste plaats natuurlijk op de patiënten. Het geldt zeker ook voor alle medewerkers, die directe zorg leverden en die het mogelijk maakten dat die zorg beschikbaar was. En de 450 vrijwilligers, die werkzaam zijn in het ziekenhuis.

Stichting Purmerendse Voedselbank. De voedselbank zorgt met ruim 45 vrijwilligers dat wekelijks gemiddeld 135 gezinnen een extra steun in de rug krijgen met een voedselpakket. Enerzijds helpen zij mensen, die dat nodig hebben met voedselpakketten en anderzijds voorkomen zij verspilling van eten.

Vrijwilligers Molentocht. In Molentocht wonen mensen die intensieve zorg nodig hebben en mensen met dementie (verpleeghuis) en is gelegen in de Purmer-Zuid. Naast en direct verbonden met de locatie ligt woonzorgcentrum Buitenwijk. Hier woont men zelfstandig met zorg.

Stichting Mee-Doen Purmerend/Maria Deen. Deze stichting heeft als doel de mensen weer bij de samenleving te betrekken. Mensen met een beperking, mensen met een kleine beurs, senioren, mantelzorgers, mensen die niet meer meedoen met de samenleving.

Op 31 december om 18.30 uur wordt de winnaar bekend gemaakt in de uitzending van RTV Purmerend.