Maria Deen doet er alles aan om haar stichting ook in coronatijd onder de aandacht te houden..
Maria Deen doet er alles aan om haar stichting ook in coronatijd onder de aandacht te houden.. (Foto: Han Giskes)

Maria Deen 'loopt van hot naar her' om troost te brengen

PURMEREND - Maria Deen, de drijvende kracht achter stichting Mee Doen Purmerend!, ervaart dagelijks dat er zoveel verdriet is door de eenzaamheid. "Het is echt vreselijk. Ik loop van hot naar her om troost te brengen. Ik heb zelfs een paar kilo meel gekocht en gebruikt om ouderwetse drie-in-de-pan (pannenkoekjes met appel en rozijnen) rond te brengen; als troostkoekjes.

Drijvende kracht achter stichting Mee Doen ziet heel veel eenzaamheid

Weldoener Maria Deen, wie kent haar niet. De sociaal bewogen, maatschappelijk betrokken en altijd aan anderen denkende Purmerendse kan vanwege de pandemie niet veel, maar doet er toch alles aan om een zonnetje te laten schijnen bij inwoners die het moeilijk hebben. Ondanks alle beperkingen bezorgde ze vorige week enkele bossen bloemen bij mensen die een opkikker kunnen gebruiken.

Persoonlijke boodschap

Daarnaast heeft ze in 350 brievenbussen een persoonlijke kerstboodschap gedaan. En regelde ze kerstkaarten voor bewoners in het verzorgingshuis. "Corona beperkt ook mijn stichting, maar aan de andere kant prijs ik me gelukkig dat ik dagelijks prachtige dingen mee maak", vertelt ze.

Schrik

Dezer dagen was er schrik bij Maria. In een poging om de bus van de stichting te laten rijden, bleek deze beschimmeld te zijn. "Ook de accu was kapot. Drie kwartier later was een nieuwe accu gefikst, werd de bus alsnog gestart, maar nadat de verwarming werd aangeklikt, kwam de damp er vanaf. Het gevolg was dat Maria de rolstoelen in de bus mee naar huis heeft genomen. En ze daar heeft schoongemaakt.

Geweldig gebaar

"Ik heb Tom Poets gebeld. Ik vroeg hem wat we moesten doen. Het antwoord was: kom de bus maar brengen, wij maken hem helemaal schoon. Onze chauffeurs hebben hem gebracht en ik heb nog een zelf gebakken appeltaart en een kerstkaart meegegeven. Kreeg ik een berichtje dat de bus om vier uur weer klaar stond en dat ik niets hoefde te betalen. Geweldig toch."

Om nieuwe problemen uit te sluiten heeft de stichting van Maria eigenlijk een tijdelijk onderkomen nodig voor de bus. "Buiten heeft hij erg te lijden. Het zou fantastisch zijn als we de bus ergens binnen kunnen stallen."

Alles doen om een zonnetje te laten schijnen bij inwoners die het moeilijk hebben

Stichting Mee Doen Purmerend! is in september 2017 van start gegaan. Met als doel de mensen weer bij de samenleving te betrekken. Mensen met een beperking, met een kleine beurs, senioren, mantelzorgers en zij die niet meer meedoen met de samenleving.

Stalling gezocht

Particulieren of bedrijven die gedurende de wintermaanden ruimte hebben om de bus van de stichting te stallen, kunnen contact opnemen met Maria. Haar nummer is 06 10503640.


Voor meer informatie kijk op www.stichting-mee-doen-purmerend.nl