Rugbysters Waterland gedeeld eerste

PURMEREND - De rugbysters van JuRo Unirek RC Waterland hebben toch wel verrassend de gedeelde leiderspositie veroverd in de ereklasse.

Het team, dat in Nederlands hoogste ereklasse tot nu toe vooral tussen de plekken drie en vijf stond, versloeg zondag het Utrechtse Rus met overtuigende cijfers, 22-7. Omdat koploper The Bassets uit Sassenheim onverwacht verloor van het op de vierde plek staande All Blues uit Hilversum, staan er in de kampioenspoule nu drie teams bovenaan, te weten The Bassets, het Amsterdamse AAC en JuRo Unirek RC Waterland. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de club dat het vrouwenteam een dergelijke positie inneemt in de kampioenspoule.

Een knappe prestatie van de Purmerenders daar zij veel basiskrachten misten zondag door vakantie of blessures. Noodgedwongen moesten vier speelsters uit het tweede worden ingepast, maar uitgerekend één van hen, Linda van der Kwast, nam de openingstry voor haar rekening. Daarna werd het noodweer, maar met de wind in de rug had de thuisploeg voordeel en dat werd uitgebuit door Daphne Friemann met een try (10-0). Met Guna Limmane had JuRo Unirek RC Waterland een debutante op de eerste rij en deze tactische zet betaalde zich uit, want zij tekende voor try nummer drie. De ervaren Inger Jongerius zorgde voor 20-0, Jessica ten Broek benutte vervolgens de conversie en zette zo de eindstand op het bord.

Coach Eric Voet sluit niet uit dat JuRo Unirek RC Waterland aan het einde van het seizoen inderdaad de finale om het landskampioenschap speelt. ,,De krachtsverschillen zijn gering in de kampioenspoule, dat maakt het leuk en spannend."