Het bestuur van de Sportraad, V.l.n.r. René Voorwerk, Erik Terpstra, Mariujke Arts, Ton Okhuijsen, Kor Piorunek en Bert Slegt.
Het bestuur van de Sportraad, V.l.n.r. René Voorwerk, Erik Terpstra, Mariujke Arts, Ton Okhuijsen, Kor Piorunek en Bert Slegt.

Commotie bij innovaties in de sport

Bij sport is het lastig te bewijzen of innovaties in het training of de uitrusting leiden tot betere prestaties. Deels zit het ook tussen de oren. Doordat men denkt dat men harder of beter kan presteren, gaat men ook beter presteren. Omdat het vaak om tienden van seconden gaat is het voordeel lastig te bepalen, toch is er een hele industrie mee bezig. Van wetenschappers, verkopers tot coaches.

Maandelijkse column van Sportraad Purmerend

De Noorse wereldkampioen Pederson denkt hij sneller schaatst door zijn pak. Overigens is dit een Nederlandse vinding. Het heeft rekbare strips die de bovenbenen ontlasten, een nadeel is mogelijk dat het meer kracht kost om het been 'bij te trekken'. Bij het testen hebben de Nederlanders van deze innovatie afgezien. Het wil overigens niet zeggen dat het wel of niet werkt.

Klapschaats

De klapschaats was ook een innovatie en gaf destijds veel commotie. De topschaatsers waren eerst wat sceptisch. Nu rijdt iedereen, ook amateurs, hierop. Veel hangt ook af van de sponsor. Heeft men een sponsor die in natura bijdraagt zoals in materiaal tja, dan heb je wel punt. Dit bleek recent in de hardloopsport.

De wereldrecords van Nike-atleten op hun 'springveerschoenen' vormen hiervoor de aanleiding. Het gaat hierbij om technologisch geavanceerd schoeisel waarop tot ruim twee uur wordt gelopen. De effecten van het materiaal beïnvloeden beweging en daarmee de prestaties. Atleten die onder contract staan van een ander schoenenmerk lijken in het nadeel. Zij kwamen bij aanvang van het olympisch jaar in opstand. Recent heeft de internationale atletiekfederatie, World Athletics, bepaald dat schoenzolen voortaan niet dikker zijn dan 40 millimeter en dat er één plaat van ander materiaal in de zool verwerkt mag zijn. Hiermee ontstaat dus meteen een nieuwe standaard die gekopieerd mag worden.

En ja, wij als amateursporters kijken ernaar. En wachten dat de nieuwe innovaties ook te koop zijn in de 'normale' sportwinkel tegen 'normale' prijzen. Ook hier zul je altijd verschil houden bij mensen die het zich kunnen en willen permitteren en de sporters die gewoon dienen te wachten totdat het betaalbaar wordt.

Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend

sportraadpurmerend.nl