Steun Rabobank aan regio ruim 5 ton

PURMEREND/WATERLAND - Rabobank publiceerde haar jaarcijfers en maatschappelijk jaarverslag 2019. De bank legt hierin zowel financiële als maatschappelijke verantwoording af. In de regio Waterland heeft de bank via sponsoring en donaties ruim € 500.000,- bijgedragen aan lokale maatschappelijke initiatieven en sponsoring. "Zo geven we een deel van de winst terug aan de regio", zegt directievoorzitter Eric Zwart.

Rabobank is betrokken bij veel maatschappelijke initiatieven en investeert een deel van haar winst in de samenleving. Deze investering wordt ook wel het coöperatief dividend genoemd. Het totaal bestede bedrag aan coöperatief dividend over 2019 is op landelijk niveau 45,4 miljoen euro.

Rabobank Waterland en Omstreken heeft hiervan € 577.464,- aan coöperatief dividend en sponsoring geïnvesteerd in de regio.

Eric Zwart: "195 Verenigingen en stichtingen deden mee aan de Rabo Clubkas Campagne en door het uitbrengen van hun stem verdeelden Rabobank leden € 100.000,- van de winst aan de deelnemers. Daarnaast hebben nog eens 85 organisaties ondersteuning ontvangen voor maatschappelijke initiatieven. Zo ontving SV Ilpendam een bijdrage voor verduurzaming van hun clubgebouw, maakten we de start voor gebiedspromotie mogelijk via stichting Etersheimerbraak en Stichting Visit Beemster en verzorgden we financiële educatie op scholen en hielpen we ouderen op weg met iPad-lessen. Via het programma Rabo Verenigingsondersteuning sponsorden we onder andere Stichting R.K.F.C. Volendam, het Stedelijk Orkest Purmerend en de Waterlandse Hockey Club", somt Zwart op.

Als coöperatieve bank denkt de bank mee over actuele maatschappelijke issues. Denk hierbij aan financiële zelfredzaamheid, circulair ondernemen en het versterken van de lokale leefomgeving. Ook bijdragen aan een duurzame voedselproductie en verduurzaming van de woningmarkt zijn belangrijk.

Lokale initiatieven

Eric Zwart: "Samen met de inzichten van onze ledenraad blijven we ons inzetten voor lokale maatschappelijke initiatieven. We helpen ondernemers duurzaam te groeien en hun kennis te vergroten via mini-masters en netwerkbijeenkomsten. Al onze Financieel Adviseurs zijn Erkend Adviseur Duurzaam Wonen en we helpen klanten met een gratis huisscan; hiermee krijgen klanten direct inzicht in de mogelijkheden voor verduurzaming van hun woning en de kosten daarvan. Samen maken we de wereld toekomstbestendiger, te beginnen bij jezelf, jouw bedrijf, jouw vereniging en jouw buurt. Daar dragen we graag ons steentje aan bij."