Afbeelding

Vrijheidsmaaltijd op grens fusiegemeenten

PURMEREND/BEEMSTER - De Rotaryclubs Purmerend en Waterland organiseren op dinsdag 5 mei om 18.00 uur een Vrijheidsmaaltijd nabij de Beemsterbrug, om precies te zijn op het parkeerterrein van Hotel Restaurant Van der Valk. Voor deze gelegenheid is dan ook de samenwerking gezocht en gevonden met de directie van het Van der Valk-hotel.

Dinsdag 5 mei op parkeerterrein Hotel Van der Valk

De plek van de maaltijd is bewust gekozen. "Omdat de Beemsterbrug in de oorlogsjaren, en met name in de hongerwinter, de verbinding was voor mensen uit de stad die in de Beemster op zoek gingen naar voedsel. Daarbij komt dat de brug nu nog feitelijk de enige grote verbinding is tussen de fusiegemeenten Purmerend en Beemster", vertelt Kees Oudewortel, voorzitter van de Community van Rotaryclub Purmerend bij wie het initiatief lag voor de maaltijd. Oudewortel is trouwens ook lid van het platform 75 jaar Vrijheid Purmerend en Beemster.

Vrijheidsmaaltijden zijn bedoeld als bijzondere ontmoetingen aan de eettafel. De maaltijd en het bijbehorende drankje op de grens van Purmerend en Beemster worden aangeboden door de Rotaryclub Purmerend. Daarnaast worden de deelnemers, zo'n 150 in totaal, verrast met een nog nader te noemen gastspreker. Tenslotte krijgen de tafelgasten entertainment aangeboden. Het ultieme doel van de maaltijd is om de deelnemers met elkaar in gesprek te brengen aan de hand van historische- en maatschappelijke thema's als vrijheid en onvrijheid.

Uitnodiging aan omwonenden

Omwonenden van de Beemsterbrug worden door de organisatie als eerste gasten uitgenodigd. Kees Oudewortel: "We gaan komend weekend de bewoners rondom de brug langs met een uitnodiging, want we vinden dat zij het eerste recht hebben om aan tafel te komen."

De Vrijheidsmaaltijd is een van de vele activiteiten die in het kader van 75 jaar Vrijheid in Purmerend en Beemster plaatsvinden.