Stefan Vlaar fluit samen met zijn vader Leo veel thuiswedstrijden van Victoria O. Vader Leo staat niet op de foto. Hij geniet van een welverdiende vakantie. (Foto: Theo Annes)
Stefan Vlaar fluit samen met zijn vader Leo veel thuiswedstrijden van Victoria O. Vader Leo staat niet op de foto. Hij geniet van een welverdiende vakantie. (Foto: Theo Annes)

‘Soms wel twee of drie wedstrijden’

OBDAM – Vader Leo en zoon Stefan Vlaar, geboren en getogen Obdammers, zijn dolblij als eind augustus de eerste bal weer gaat rollen. Als eenmaal het eerste fluitsignaal heeft geklonken staan beide heren weer aan het begin van een lang voetbalseizoen. Omdat de vereniging uit Obdam een tekort aan scheidsrechters heeft is het bijna normaal dat Leo soms wel drie wedstrijden in het weekend fluit en zoon Stefan twee wedstrijden op een zondag.

Vader en zoon Vlaar vaste fluitisten bij Victoria O.

Naast scheidsrechter is Leo Vlaar ook op zondag wedstrijdsecretaris en scheidsrechter coördinator. Verder schrijft hij in het dorpsblad de Rotonde de belevenissen van het eerste elftal.


‘’Normaal fluit ik op zondag twee wedstrijden bij Victoria-O en soms de veteranen van St. George en als het even kan een wedstrijd bij HOSV friends. Het is weer lekker als we straks weer kunnen voetballen. Net als de meeste verenigingen hebben ook wij een tekort aan fluitisten. We hebben iedere zondag zo’n zeven scheidsrechters nodig. Tot afgelopen seizoen is het steeds gelukt om alle wedstrijden van een scheidsrechter te voorzien. Voor het komende seizoen wordt het problematisch.’’

Trots

Vader Vlaar is trots op zijn zoon Stefan, die nu al ruim veertien jaar de fluit ter hand neemt. ‘’Ik ben op mijn zesde bij Victoria O gaan voetballen,’’ zegt Stefan, agrariër en vader drie kleine kinderen in de leeftijd van anderhalf tot bijna zes jaar. ‘’Mijn gezin is ook de reden dat ik op een gegeven moment ben gestopt met voetballen en alleen ging fluiten. Ik fluit alleen op de zondag. Vanaf half een. Het liefst een wedstrijd maar als er een tekort is dan pak ik er nog een wedstrijd bij. Ik voel me prima om alleen maar thuiswedstrijden te fluiten. Als je bij de KNVB gaat fluiten moet je heel Noord-Holland door en daar heb ik geen zin in. Mijn vader is in hart en nieren een echte Victoriaan en als hij in de problemen komt dan wil ik altijd bijspringen.’’

Klasse hoger

Eind augustus/begin september is het weer een drukte van belang op de velden van voetbalvereniging Victoria O. De ploeg uit Obdam speelt voor het komende seizoen niet meer in de West-Friese vierde klasse.


Leo: ‘’Persoonlijk vind ik het jammer, maar gelukkig hebben we nog wel de derby tegen ‘buur’ Apollo’68. De laatste jaren gaat het gelukkig goed met de prestaties van ons eerste elftal. Gelet op de kwaliteit van de huidige selectie moet promotie naar de derde klasse een keer mogelijk zijn.’’

Veel plezier

Zoon Stefan (39) gaat iedere wedstrijd met plezier richting het complex van Victoria O. ‘’Maar niet alle wedstrijden verlopen vlekkeloos. Commentaar op de leiding en soms schreeuwende mensen langs de lijn die het beter weten. Ik heb rode en gele kaarten op zak en bij commentaar op de leiding trek ik meteen de gele kaart. Meestal helpt het voor de rest van de wedstrijd en kan de gele kaart achterwege blijven.


Vanaf maart hebben we door het coronavirus niet kunnen voetballen en ik denk dat iedereen er weer veel zin in heeft. Maar ik kijk ook heel graag naar de voetbalwedstrijden die op de televisie uitgezonden worden. Ik ben een keer naar een thuiswedstrijd van AZ geweest, maar dat is me niet goed bevallen. Dus voor mij lekker thuiskijken.’’